View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        ‘Mind over Body’: De invloed van mindful attention-training en honger op de approach bias voor verpakt en onverpakt aantrekkelijk voedsel

        Thumbnail
        View/Open
        Klasens, K.pdf (6.432Mb)
        Publication date
        2014
        Author
        Klasens, K.
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        In dit onderzoek is de invloed van mindful attention op de approach bias voor onverpakt en verpakt aantrekkelijk voedsel onderzocht. Proefpersonen in de experimentele conditie kregen plaatjes te zien met daarbij een korte mindful attention-instructie. Proefpersonen in de controleconditie kregen plaatjes te zien met de instructie ‘goed en ontspannen kijken’. De approach bias voor onverpakt en verpakt aantrekkelijk voedsel werd gemeten d.m.v. een approach-avoidance taak. Er blijkt inderdaad een approach bias te zijn voor zowel onverpakt als verpakt aantrekkelijk voedsel. Hierbij is geen verschil waargenomen tussen onverpakt en verpakt voedsel. Mindful attention lijkt de approach bias te beïnvloeden, hoewel de richting van de effecten wisselt. De invloed van mindful attention-training op de approach bias hangt bovendien af van de mate waarin het de proefpersoon is gelukt de training toe te passen. Honger beïnvloedde de approach bias voor verpakt aantrekkelijk voedsel, maar niet die voor onverpakt voedsel. Dit effect werd gemodereerd door mindful attention-training. In toekomstig onderzoek is het van belang om de volgorde van de AAT-blokken per proefpersoon af te wisselen. Daarnaast is het noodzakelijk om de theorievorming omtrent simulatie van onverpakt en verpakt voedsel te vergroten.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/17144
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo