Morele verplichtingen jegens dieren volgens Frederike Kaldewaij en Paul Taylor. Een bescheiden inquiry naar de theoretische onderbouwing van dier-ethiek.
Summary
In Nederland lijkt een trend waarneembaar van groeiende aandacht voor dierenwelzijn. Hierbij zijn niet alleen consumenten en organisaties betrokken, maar ook de politiek is ermee bezig - bijvoorbeeld in de vorm van de Wet Dieren (ingevoerd op 1 Januari 2013). Zeker door deze inmenging van de politiek rijst de vraag waarop deze ontwikkeling eigenlijk berust? Wat zijn de filosofisch theoretische gronden om dierenwelzijn – in meer of mindere mate - in overweging te nemen zowel in het dagelijks leven als in politiek beleid?
In deze Bachelor Scriptie onderzoek ik de mogelijkheden van theoretische onderbouwing voor plichten jegens dieren. Hiervoor ga ik dieper in op twee theorieën, namelijk die van Frederike Kaldewaij vanuit Kantiaanse argumenten, en de milieu-ethiek vanuit een bio-centrische wereldbeeld van Paul Taylor. Naast een kritische bespreking van beide theorieën, bekijk ik hoe realistisch of toepasbaar zij zijn, en in de conclusie is enige ruimte voor een blik op wat dit betekend voor het huidige debat.