OVERKWALIFICATIE EN GELUKSBELEVING BIJ JONGERE WERKNEMERS
Summary
Inleiding: De crisis van 2008 heeft de arbeidspositie van jongeren bemoeilijkt. Jongeren komen minder snel aan een baan en zijn minder kritisch gaan kijken naar de aangeboden functies met als gevolg overkwalificatie (Oorschot & Reeskens, 2012). Overkwalificatie zorgt voor vervelende effecten, maar wat voor invloed hebben deze effecten op de geluksbeleving van overgekwalificeerde jongeren? Mensen die ongelukkig zijn ervaren bijvoorbeeld meer verdriet en minder blijdschap wat lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben (Fitoussi, Sen & Stiglitz, 2009). De centrale doelstelling van deze thesis betreft het inzichtelijk maken van de geluksbeleving van hoger opgeleide overgekwalificeerde jongeren. Ook wordt er gekeken naar de invloed van de crisis op de geluksbeleving van overgekwalificeerde jongeren.
Theoretisch kader: Veenhoven (1996, 1998, 2002, 2006, 2008, 2010) heeft veel onderzoek gedaan naar kwaliteit van leven, geluk en tevredenheid. In het theoretisch kader wordt dan ook veel literatuur van Veenhoven aangehaald. Om de geluksbeleving te meten kan worden gevraagd hoe tevreden iemand is met bijvoorbeeld het leven in zijn totaliteit. Tevredenheid heeft betrekking op de waardering van het huidige leven. Toegelicht wordt hoe geluk gemeten kan worden (Veenhoven, 2002). Over het algemeen lijkt er een discrepantie te bestaan tussen de verschillende resultaten die naar voren zijn gekomen binnen de literatuurstudie. Aan de ene kant zou overkwalificatie vervelende gevolgen hebben, zoals een hoger ziekteverzuim en vaker wisselen van baan. Aan de andere kant hebben hoger opgeleide jongeren over het algemeen een betere gezondheid, lijden ze minder onder werkloosheid en hebben ze meer sociale contacten.
Methode: Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is er voor gekozen om een secundaire kwantitatieve analyse uit te voeren met de Loonwijzerdataset. Deze dataset leent zich uitstekend voor dit onderzoek omdat geluk gemeten wordt zoals Veenhoven (2002) omschrijft en omdat deze dataset over voldoende data beschikt van overgekwalificeerde hoger opgeleide jongeren. De data zullen middels SPSS worden geanalyseerd.
Resultaten en conclusie: Uit de analyse is gebleken dat overgekwalificeerde jongeren minder gelukkig zijn met het leven in zijn totaliteit, met hun baan en met het loon, dan jongeren die op niveau werken. Op het gebied van tevredenheid met de gezondheid en de balans tussen werk en privé zijn er geen significante verschillen gevonden. De analyse van de data uit 2007 en 2010, over de tevredenheid met het leven in zijn totaliteit van overgekwalificeerde hoger opgeleide jongeren tussen de 22 en 32 jaar, laat geen significante verschillen zien. De crisis lijkt dus weinig invloed te hebben op de geluksbeleving.