Het effect van oogbewegingen op craving naar voedsel.
Summary
In dit onderzoek werd craving naar een door de participant zelfgekozen favoriet voedseltype opgewekt door visuele imaginatie. Het effect van een oogbewegingen taak, gebaseerd op Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) op de craving naar het favoriete voedsel werd gemeten op een VAS-schaal en middels de General State Food Craving Questionnaire (G-FCQ-S). Tevens werd het effect van de oogbewegingen op de levendigheid en de prettigheid van het mentale beeld en de moeilijkheid van het ophalen van het beeld gemeten op VAS-schalen. De resultaten waren zoals verwacht. In de controle conditie, waar de participanten naar een zwart scherm keken, lieten de VAS-schalen trends richting significantie zien, zowel craving, levendigheid, prettigheid van het beeld namen toe op de nameting. In de experimentele conditie waren er geen beduidende verschillen tussen de voor- en nameting. De moeilijkheid van het vormen van het beeld was, voor zowel de controle als de experimentele conditie, toegenomen op de nameting. Op de G-FCQ-S bleef craving in de experimentele conditie constant, terwijl het in de controleconditie significant toenam. Concluderend kan gezegd worden dat de verwachte afname van craving, levendigheid en prettigheid voor de experimentele conditie uitbleef. De toename die waarneembaar was in de controle conditie bleef echter ook uit in de experimentele conditie. De oogbewegingen zorgden er dus voor dat de craving toenam zoals in de controle conditie, maar op een constant niveau bleef. De verwachte verschillen tussen diëters en niet-diëters zijn niet gevonden. Ook was er geen sprake van generalisatie naar andere voedseltypes.