View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Het effect van oogbewegingen op craving naar voedsel.

        Thumbnail
        View/Open
        Hove, Helena van .pdf (609.7Kb)
        Publication date
        2014
        Author
        Hove, H.G.L. Van
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        In dit onderzoek werd craving naar een door de participant zelfgekozen favoriet voedseltype opgewekt door visuele imaginatie. Het effect van een oogbewegingen taak, gebaseerd op Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR) op de craving naar het favoriete voedsel werd gemeten op een VAS-schaal en middels de General State Food Craving Questionnaire (G-FCQ-S). Tevens werd het effect van de oogbewegingen op de levendigheid en de prettigheid van het mentale beeld en de moeilijkheid van het ophalen van het beeld gemeten op VAS-schalen. De resultaten waren zoals verwacht. In de controle conditie, waar de participanten naar een zwart scherm keken, lieten de VAS-schalen trends richting significantie zien, zowel craving, levendigheid, prettigheid van het beeld namen toe op de nameting. In de experimentele conditie waren er geen beduidende verschillen tussen de voor- en nameting. De moeilijkheid van het vormen van het beeld was, voor zowel de controle als de experimentele conditie, toegenomen op de nameting. Op de G-FCQ-S bleef craving in de experimentele conditie constant, terwijl het in de controleconditie significant toenam. Concluderend kan gezegd worden dat de verwachte afname van craving, levendigheid en prettigheid voor de experimentele conditie uitbleef. De toename die waarneembaar was in de controle conditie bleef echter ook uit in de experimentele conditie. De oogbewegingen zorgden er dus voor dat de craving toenam zoals in de controle conditie, maar op een constant niveau bleef. De verwachte verschillen tussen diëters en niet-diëters zijn niet gevonden. Ook was er geen sprake van generalisatie naar andere voedseltypes.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/16330
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo