De effectiviteit van oogbewegingen bij vermindering van craving naar voedsel.

View/ Open
Publication date
2014Author
Alphen, J.N. van
Hove, H.G.L. Van
Metadata
Show full item recordSummary
Craving vormt de kern van instandhouding van verslaving en mentale beeldvorming behelst een groot deel van craving. In dit onderzoek werd craving naar voedsel opgewekt door de mentale beeldvorming van het favoriete voedsel. Het effect van oogbewegingen gebaseerd op Eye Movement Desensitization Reprocessing, werd in dit onderzoek gemeten door middel van VAS-schalen voor craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite van de beeldvorming, en de General State en Trait Food Craving Questionnaire. Tot slot werd bekeken of het eventuele effect van oogbewegingen op craving zou generaliseren naar het niet-favoriete voedsel. 84 Proefpersonen participeerden in het onderzoek, dat geanalyseerd werd met een repeated measures ANOVA. De resultaten bevestigden de verwachtingen: Craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite van de beeldvorming bleven gelijk in de experimentele conditie (oogbewegingen) en versterkten in de controleconditie (kijken naar een zwart scherm). Craving naar de niet-favoriete voedseltypes verminderde ongeacht de conditie, maar er was geen sprake van generalisatie. De verwachte verschillen tussen diëters en niet-diëters werden tevens niet gevonden.
Concluderend zijn craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite om het beeld te vormen, door de toepassing van oogbewegingen, niet versterkt, wat bij de controleconditie wel werd gezien. Er was geen sprake van generalisatie van de resultaten naar de niet-favoriete voedseltypes