View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        De effectiviteit van oogbewegingen bij vermindering van craving naar voedsel.

        Thumbnail
        View/Open
        thesis Julia van Alphen.pdf (454.0Kb)
        Publication date
        2014
        Author
        Alphen, J.N. van
        Hove, H.G.L. Van
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        Craving vormt de kern van instandhouding van verslaving en mentale beeldvorming behelst een groot deel van craving. In dit onderzoek werd craving naar voedsel opgewekt door de mentale beeldvorming van het favoriete voedsel. Het effect van oogbewegingen gebaseerd op Eye Movement Desensitization Reprocessing, werd in dit onderzoek gemeten door middel van VAS-schalen voor craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite van de beeldvorming, en de General State en Trait Food Craving Questionnaire. Tot slot werd bekeken of het eventuele effect van oogbewegingen op craving zou generaliseren naar het niet-favoriete voedsel. 84 Proefpersonen participeerden in het onderzoek, dat geanalyseerd werd met een repeated measures ANOVA. De resultaten bevestigden de verwachtingen: Craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite van de beeldvorming bleven gelijk in de experimentele conditie (oogbewegingen) en versterkten in de controleconditie (kijken naar een zwart scherm). Craving naar de niet-favoriete voedseltypes verminderde ongeacht de conditie, maar er was geen sprake van generalisatie. De verwachte verschillen tussen diëters en niet-diëters werden tevens niet gevonden. Concluderend zijn craving, levendigheid, emotionaliteit en moeite om het beeld te vormen, door de toepassing van oogbewegingen, niet versterkt, wat bij de controleconditie wel werd gezien. Er was geen sprake van generalisatie van de resultaten naar de niet-favoriete voedseltypes
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/16329
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo