Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorBordes, P.F. de
dc.contributor.advisorLeseman, P.P.M.
dc.contributor.authorSanders, L.M.
dc.contributor.authorLukasik, I.
dc.date.accessioned2013-09-19T17:02:43Z
dc.date.available2013-09-19
dc.date.available2013-09-19T17:02:43Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/14937
dc.description.abstractHet doel van deze studie was om middels een experimenteel onderzoek meer te weten te komen over het exploratiegedrag van tienjarigen wanneer zij techniektaken uitvoerden. Daarbij is onderzocht wat het verband is tussen exploratietijd en inzichtverwerving, wat het verband is tussen exploratie-intensiteit en inzicht verwerving en hoe sekse deze verbanden beïnvloedt. De gegevens over het exploratiegedrag zijn verkregen middels video-observatie, waarna de gegevens zijn gecodeerd om de exploratie-intensiteit en de mate van inzichtverwerving vast te stellen. Er hebben 38 kinderen van tien jaar oud deelgenomen aan dit onderzoek. De onderzoeksgroep bestond voor 68% uit meisjes en 32% uit jongens. Op basis van de literatuur werd verwacht dat naarmate een kind langer met de techniektaken bezig is, het inzichtniveau toeneemt en de exploratie-intensiteit afneemt; en dat jongens een lagere mate van exploratie-intensiteit en een hoger niveau van inzicht laten zien dan meisjes. Uit de resultaten bleek dat exploratietijd een positief effect heeft op het inzichtniveau. De hypotheses met betrekking tot exploratie-intensiteit konden niet nader worden onderzocht omdat de consistentie van deze gegevens onvoldoende was. Ten slotte bleek dat jongens een hoger inzichtniveau lieten zien dan meisjes. Verder onderzoek is nodig om de gevonden uitkomsten te bevestigen en om de generaliseerbaarheid te vergroten.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent711981 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.title‘Leren is exploreren’ De invloed van exploratietijd en sekse op het exploratiegedrag van tienjarigen in relatie tot het kennisdomein wetenschap en techniek
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsexploratiegedrag, tienjarigen, inzicht, exploratie-intensiteit, exploratietijd, sekseverschillen, Fischer schaal, wetenschap en techniek.
dc.subject.courseuuOrthopedagogiek


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record