Bijsluiters en media: Een vergelijking van de Beeldsluiter® met een auditieve en schriftelijke bijsluiter
Summary
Voor dit onderzoek is de onthoudbaarheid van informatie uit de bijsluiter van het medicijn Exjade getest. Voor het onderzoek is de medische bijsluiter in drie verschillende vormen weergegeven. Allereerst is de medische bijsluiter weergegeven in de vorm van de zogenoemde Beeldsluiter®. De Beeldsluiter® is de medische bijsluiter in de vorm van een animatiefilm, met bewegende beelden, gesproken tekst en ondertitels. Naast de Beeldsluiter® zijn twee andere vormen van bijsluiters getest, namelijk een audioversie en een tekstversie. De audioversie is een uitgeklede versie van de Beeldsluiter®. Het bevat de geluidsopname met gesproken tekst, met daarbij de ondertitels en als achtergrond een afbeelding van een doosje Exjade. De tekstversie is de tekst die in voorgaande versies gesproken werd, alleen dan uitgeschreven. Ook bevat de tekstversie dezelfde afbeelding als die op de achtergrond van de audioversie.
Voor het onderzoek zijn de drie versies van deze medische bijsluiter met elkaar vergeleken. Proefpersonen hebben waarderingsvragen en reproductievragen beantwoord over de versie die zij bekeken, beluisterden of lazen. Er hebben 106 proefpersonen meegedaan aan het onderzoek. De proefpersonen zijn gevraagd mee te werken aan het onderzoek in drie verschillende apotheken, in en rondom Rotterdam.
De hoofdvraag van dit onderzoek is als volgt: Zorgt het gebruik van geanimeerde multimedia (geschreven + gesproken + animatie) voor een hogere onthoudbaarheid van informatie, dan het gebruik van auditieve multimedia (gesproken + geschreven), of het gebruik van geschreven tekst? Een exploratieve vraag is daarnaast: In hoeverre zorgt het gebruik van geanimeerde multimedia voor een verhoging van de waardering onder proefpersonen? De hypothesen van het onderzoek zijn dat 1) het gebruik van geanimeerde multimedia zorgt voor een hogere onthoudbaarheid van informatie dan het gebruik van audio en tekst, en dat 2) het gebruik van geanimeerde multimedia ook zorgt voor een hogere waardering dan het gebruik van audio en tekst.
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de hypothesen deels bevestigd zijn. Het gebruik van geanimeerde multimedia zorgt inderdaad voor een significant hogere onthoudbaarheid dan het gebruik van tekst. Hetzelfde geldt echter voor de audioversie: Ook deze zorgt voor een significant
hogere onthoudbaarheid dan het gebruik van tekst. Voor de waardering was er geen verschil tussen de drie condities.