View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Verrek, Feedback: Onderzoek ter controle van de effectiviteit van het feedbackprofessionaliseringstraject op UniC (Deelonderzoeken Docentcognitie en Docentgedrag)

        Thumbnail
        View/Open
        Verrek Feedback, Onderzoek ter controle van de effectiviteit van het feedbackprofessionaliseringstraject op UniC.pdf (1.089Mb)
        Publication date
        2013
        Author
        Berg, L.M. van den
        Kalkman, F.
        Dragt, W.M.E.
        Zantboer, C.L.
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        Om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen zijn de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en een aantal middelbare scholen een samenwerkingsverband aangegaan. Onder de noemer ProFeed Project is men samen bezig met het professionaliseren van het gedrag van docenten. Eén van de scholen die hieraan deelneemt is UniC in Utrecht. De pijlers van deze school zijn Authenticiteit, Zelfstandigheid en Verbondenheid. Dit komt in de onderwijspraktijk bijvoorbeeld tot uiting in de persoonlijke begeleiding en het onderwijs op maat. Binnen de visie van UniC is een docent dus niet alleen vakexpert, maar ook begeleider, coach en mentor (www.unic-utrecht.nl). Dit komt met name naar voren in de lesopzet van UniC. Leerlingen bevinden zich in een domein, waar ze, onder begeleiding van docenten, zelfstandig aan hun werk gaan. Voor de nodige vakinhoudelijke uitleg kunnen leerlingen een paar uur in de week ‘geclaimd’ worden en krijgen ze les op een manier die vergelijkbaar is met lessen op een reguliere school. Om de leerlingen te begeleiden op een manier die passend is bij UniC, is goed feedback gedrag van docenten onmisbaar. Volgens Scager en Thoolen (2005), moet een coachende docent kunnen ondersteunen, structureren, sturen, motiveren en inspireren (Sol en Stokking 2008, 32), daarbij blijkt feedback een van de krachtigste variabelen in het onderwijs. Volgens het ProFeed projectplan is het effect ervan echter afhankelijk van het type feedback en hoe deze feedback wordt gegeven. Onderzoek laat zien dat de kwaliteit van feedback die door docenten wordt gegeven nogal varieert. Sinds het schooljaar 2011/2012 wordt er een professionaliseringsproject aangeboden aan de docenten die hier lesgeven om zich tot coachende docent te kunnen ontwikkelen. Hieraan gekoppeld is een driejarig onderzoeksproject. Tijdens het eerste jaar is men bezig geweest met onderzoeken hoe het effect van deze professionalisering gemeten kan worden. Het tweede jaar, waar dit onderzoek zich op het moment in begeeft, houdt zich vooral bezig met het verfijnen van de meetinstrumenten en het daadwerkelijke meten van de resultaten van de eerste lichting geprofessionaliseerde docenten. Zo kijken we of de docenten andere vormen van feedback, bewust dan wel onbewust, toepassen. We proberen bijvoorbeeld een zo nauwkeurig mogelijke codering toe te passen in de videoanalyse. Het derde jaar bouwen de onderzoekers voort op het reeds gedane onderzoek. Dit onderzoek zal zich dus vooral richten op de kwaliteit van dit professionaliseringstraject.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/13584
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo