"PAN!": Nederlandse film als socialistisch wapen. Een verkennend onderzoek naar Cineclub Vrijheidsfilms
Summary
Halverwege de jaren 1960 nam het protest tegen de dominante politieke en economische verhoudingen in de wereld koortsachtige proporties aan. Over allerlei conflicten en vermeende misstanden verschenen destijds regelmatig films – meestal verslagen en documentaires – die niet waren bedoeld als amusement of kunstuiting, maar waren erop geënt te informeren, te overtuigen van een standpunt, of zelfs tot actie op te roepen. Ze werden als “plaatje bij het praatje” ingezet tijdens politieke bijeenkomsten, om zichtbaar te maken wat via gangbare mediakanalen, zoals het journaal op televisie, niet of niet op ‘de juiste manier’ zichtbaar was.
Deze thesis dient als verkennend onderzoek naar de organisatie die dergelijke films in Nederland distribueerde en soms ook produceerde: Cineclub Vrijheidsfilms. Deze extreemlinkse filmorganisatie, onder bezielende leiding van de socialist At van Praag (1940-1986), bezat kopieën van militante films uit de hele wereld en uit Nederland, en tijdens het actieve bestaan van Cineclub (1966-1986) vonden de titels gretig aftrek bij geëngageerde studenten, bij geïnteresseerden, bij revolutionairen, bij activisten, enzovoort.
Het doel van dit onderzoek is At van Praags Cineclub in filmhistorische context te plaatsen. Hierom heb ik getracht aan te geven wat de plaats is van Cineclub Vrijheidsfilms in de Nederlandse filmgeschiedenis; wat de kenmerken zijn van de films die Cineclub distribueerde en produceerde; in welke context Cineclub kon floreren; en hoe Cineclub te werk ging.