High Tech, High Tide. De aantrekkingskracht van Nederland voor technisch hoog opgeleide kennismigranten uit het buitenland.
Summary
De Nederlandse high tech sector wordt geconfronteerd met een groot tekort aan technisch hoog opgeleid personeel. De geringe instroom van technisch hoog opgeleid personeel is deels te verklaren door het feit dat steeds minder scholieren en studenten kiezen voor technische vakken en studies. Een andere verklaring is de geringe instroom van technisch hoog opgeleid personeel uit het buitenland. Dit wordt ook wel kennismigratie genoemd. Het bevorderen van de komst van kennismigranten is voor het bedrijfsleven een interessante optie, want waar het stimuleren van technische studies en het hierdoor verhogen van de instroom uit eigen vijver een lange termijn proces is, kan de instroom van kenniswerkers uit het buitenland op kortere termijn een oplossing zijn van het arbeidstekort.
Om dit personeelstekort op korte termijn terug te dringen, is het mogelijk meer technisch hoog opgeleid personeel uit andere landen aan te trekken. Nederland is echter niet het enige kennisland dat probeert technisch hoog opgeleid personeel aan te trekken. Veel andere kennisregio’s, Europees en wereldwijd, zijn actief bezig met het werven van buitenlands talent. Omdat meerdere high tech regio’s actief bezig zijn met het werven van technisch hoog opgeleid personeel, ontstaat er een concurrentiestrijd tussen deze regio’s in het aantrekken van buitenlands talent. Men spreekt wel van een ‘International War on Talent’.
Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe de Nederlandse high tech industrie de instroom van technisch hoog opgeleid personeel uit het buitenland kan bevorderen door middel van een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Er wordt nagegaan wat voor Nederland de belangrijkste concurrerende regio’s zijn bij het aantrekken van technisch hoog opgeleid personeel en waarom technisch hoog opgeleide kenniswerkers uit het buitenland wel of niet kiezen voor Nederland als woon- en werkgebied. Kortom, wat zijn de belangrijkste concurrenten van Nederland bij het aantrekken van kenniswerkers en wat zijn daarbij belangrijke concurrentiefactoren. Met dit onderzoek wordt getracht meer te weten te komen over hoe buitenlandse technisch hoger opgeleiden het woon- en werkklimaat in Nederland beoordelen en op basis van welke motieven deze beoordeling wordt gemaakt. Verder wordt bekeken of persoonskenmerken van invloed zijn op de vestigingsmotieven en de beoordeling van het woon- en werkklimaat.