Grensbewaking van klantgerichtheid. Onderzoek naar de positionering van de Koninklijke Marechaussee in de publiek-private samenwerking Schiphol Gastvrij!
Summary
Dit onderzoek is geschreven vanuit de interesse voor het snijvlak tussen het publieke en private domein. Bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen hebben de strikte scheiding tussen deze werelden in de afgelopen jaren doen vervagen. Dit heeft er toe geleid dat private waarden hun intrede hebben gedaan in het publieke domein en steeds meer samenwerking plaatsvindt tussen publieke en private partijen. De luchthaven Schiphol is een voorbeeld van een plek waar publiek-private samenwerking plaatsvindt. In dit onderzoek is gekeken naar hoe de Koninklijke Marechaussee (KMar) als publieke organisatie met een veiligheidstaak zich positioneert in de private omgeving van de luchthaven Schiphol en dan specifiek in de publiek-private samenwerking Schiphol Gastvrij. De centrale vraagstelling van dit onderzoek luidt als volgt:
"Hoe positioneert de Koninklijke Marechaussee zich met haar veiligheidstaak in de publiek-private samenwerking Schiphol Gastvrij!?"
Het samenwerkingsverband Schiphol Gastvrij is geïnitieerd door Amsterdam Airport Schiphol, de exploitant van de luchthaven en moet een bijdrage leveren aan het uiteindelijke doel „Europe‟s preferred Airport‟ te worden en te zijn. Het samenwerkingsverband richt zich op een gastvrije behandeling van de bezoekers van de luchthaven, waarbij klantgerichtheid centraal staat. Gastvrijheid heeft een keteneffect in zich waardoor samenwerking op dit gebied als belangrijk wordt gezien. Ook de KMar bevindt zich met haar veiligheidstaak in dit samenwerkingsverband. De vraag kan echter gesteld worden vanuit welke beweegredenen de KMar zich in deze samenwerking bevindt en hoe zij omgaat met de paradox die lijkt te bestaan tussen veiligheid en klantgerichtheid.