Bewegen in Vrijheid : Een onderzoek naar baptistentheologie in relatie tot volwaardige participatie van homoseksuelen in Amerikaanse baptistengemeenten.
Summary
Homoseksualiteit is een kwestie die in veel kerken verdeeldheid zaait. Zeker binnen het baptisme, een van de grootste denominaties van Amerika, is dat het geval. Een belangrijke vraag die in deze discussie speelt is de vraag naar de plaats van homoseksuele leden in de gemeente: mogen ze deelnemen aan het avondmaal? Mogen ze ‘ambten’ vervullen? In de tweede helft van de 20e eeuw ontstonden er diverse baptistenorganisaties die een meer progressieve benadering hebben ten aanzien van morele vraagstukken, zoals de Alliance of Baptists, de Association of Welcoming and Affirming Baptists (AWAB) en de Baptist Peace Fellowship of North Carolina (BPFNA). Deze drie organisaties beroepen zich op de eigen theologische principes van het baptisme, zoals onder andere de religieuze vrijheid en de vrijheid van de lokale gemeente. Deze scriptie gaat over de baptistentheologie, specifiek de ecclesiologie, in relatie tot homo-acceptatie. Waar ‘baptisme’ en ‘homo-acceptatie’ veelal niet tot een overtuigend samengaan lijken te leiden, wordt in deze scriptie de vraag gesteld hoe de eigen baptistentheologie ingezet kan worden om in de gemeente ruimte te creëren voor volwaardige participatie van homoseksuelen zoals dat bij AWAB gemeenten het geval is. Met volwaardige participatie wordt bedoeld dat zij zonder onderscheid deel kunnen nemen aan alle aspecten van het gemeenteleven (vervulling van ‘ambten’) en de rituelen (inzegening van relaties, deelname aan avondmaal). De theologische visie op gemeente-zijn, de ecclesiologie, speelt hierin een belangrijke rol. AWAB gemeenten vinden in deze eigen theologie grond om te komen tot volwaardige participatie van seksuele – en genderminderheden in de gemeente. In deze studie wordt onderzocht welke principes van de baptistenecclesiologie ingezet kunnen worden voor volwaardige participatie van homoseksuelen in de gemeente.
De focus in het beantwoorden van deze onderzoeksvraag ligt in een reflectie op deze principes van de baptistenecclesiologie vanuit de queertheologie. Queertheologie bevraagt de seksuele constructie van theologie. Zij stelt onder andere de vraag op welke manier seksualiteit geordend wordt binnen de geloofsleer en ethiek. Daarnaast analyseert queertheologie ook de machtsstructuren die een rol spelen in de ordening van seksualiteit: wie heeft er belang bij de wijze waarop seksualiteit geordend wordt? Het belang van queertheologie is om vanuit de ambiguïteit en pluraliteit van seksuele identiteiten en de fluïde vormen van uitingen daarvan, ruimte en waardering te scheppen voor seksuele- en genderdiversiteit. Vanuit dit perspectief kan de vraag gesteld worden: Kan de gemeente een open en verwelkomende plek van ontmoeting zijn voor alle mensen, ongeacht de normatieve categorieën van seksualiteit en gender? In deze studie worden queertheologische interpretaties gebruikt om principes van de baptistenecclesiologie te bevragen met het oog op de vraag welke betekenis deze kunnen hebben voor AWAB gemeenten.