Neuropathologie van de Ziekte van Parkinson; De progressie van Lewy inclusies vanaf de nervus vagus tot aan de cerebrale cortex
Summary
Het motorisch systeem wordt door het cerebellum en de basale ganglia gereguleerd. De regulatie vindt plaats via de cerebrale cortex en de CSTC-loop. Beide circuits projecteren vervolgens terug naar de cortex waarna het bewegingsapparaat wordt aangestuurd via het motorisch systeem.
De pathologie van de ziekte van Parkinson bestaat uit de vorming van Lewy neurieten en Lewy-bodies en neurodegeneratie in verschillende kernen van de hersenen. De pathologische veranderingen komen niet alleen voor in het centrale zenuwstelsel, maar ook in het enterisch zenuwstelsel. De vorming van Lewy inclusies begint bij de dorsaal motor nucleus van de nervus vagus (en het olfactorius systeem) waarmee de presymptomatische fase van start gaat. Het pathologisch proces zet zich voort in de rest van de hersenen. O.a. de kernen die behoren tot het limbische systeem en de CSTC-loop worden betrokken bij de pathologie. Wanneer de substantia nigra ook betrokken is en 70-80% van de nigrostriatale neuronen verloren zijn begint de symptomatische fase, waarbij de motorische symptomen als tremor, bradykinesie, hypokinesie en rigiditeit manifest worden. Na de subcorticale kernen worden in latere stadia van de ziekte ook de cortex betrokken bij de pathologie. Dit heeft limbische disfunctionering tot gevolg. Vanwege de verminderde limbische input in de cortex verslechtert de cognitie.
Ondanks dat er veel onzekerheid bestaat over de pathogenese van de ziekte van Parkinson spelen neurotoxines en oxidatieve stress mogelijk een rol. Ook genetische factoren blijven een rol spelen in de pathologie. Genen die het risico op de ziekte van Parkinson verhogen zijn de genen die coderen voor α-synucleïne, Parkin, DJ-1, LRRK2 gen en het glucocerebrosidase gen.
De farmacologische behandeling zorgt voor vermindering van de symptomen. De behandeling bestaat uit het verhogen van het dopaminegehalte en de inhibitie van acetylcholine en glutamaat.