De kracht tot zelfredzaamheid, samen sta je sterk!
Summary
De Nederlandse samenleving is aan het veranderen. Denk hierbij aan de toenemende vergrijzing en individualisering van de maatschappij. Dit vergt aanpassing in de zorgsector. Een verandering hierbij is de kanteling in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze kanteling houdt in dat de landelijke overheid steeds verder uit gaat van wat iemand wel kan en de nadruk legt op de kwaliteiten die mensen bezitten. Dit betekent over het algeheel dat de eigen kracht van burgers centraal komt te staan. Bij het verhogen van de eigen kracht zijn de zelfredzaamheid van burgers en participeren in de samenleving belangrijke elementen. Het doel van de kanteling is dan ook iedereen in de samenleving mee te laten doen.
Voor de gemeente Sint-Oedenrode brengt dit ook veranderingen met zich mee. Hoe gaan de burgers in Sint-Oedenrode om met deze verandering, waarbij zelfredzaamheid centraal staat, en hoe kan de gemeente de zelfredzaamheid verhogen?
Om de zelfredzaamheid te kunnen vergroten, moet er eerst duidelijkheid zijn over hoe het er op dit moment voor staat met de zelfredzaamheid van burgers. De hoofdvraag van het onderzoek luidt dan ook “ hoe zelfredzaam zijn de burgers in Sint- Oedenrode in de leeftijdscategorie van 55 tot en met 75 jaar?”. Zelfredzaamheid wordt door verschillende factoren beïnvloedt, maar welke dit zijn wordt nader onderzocht met de deelvraag “welke factoren zijn van invloed op zelfredzaamheid?”. In dit onderzoek wordt antwoord gegeven op deze vragen .