Amsterdam Wastelands & Crowdsourced Urbanisme - Een onderzoek naar de inzet van digitale technologieën door de gemeente Amsterdam om de stedeling te betrekken bij stadsplanning ter ondersteuning van tijdelijkheid.
Summary
De ruimtelijke ontwikkeling van Amsterdam is vastgelopen. De ongezonde hoeveelheid aan leegstand in de stad is een actuele en relevante uitdaging. De relevantie om de stad, stadsplanning en haar beleid te onderzoeken is groot in het licht van groeiende steden anno 2012 en de invloed van technologie op deze groei.
Deze scriptie combineert vergelijkend literatuuronderzoek vanuit New Media en Urban Studies en websiteanalyses van platformen van de gemeente Amsterdam. Het onderzoek laat zien op welke manier technologie de mogelijkheid biedt stedelingen te betrekken in een dialoog over de stad, het cultiveren van vertrouwen in de relatie met architecten en ontwikkelaars, en het legitimeren van de rol die is weggelegd voor de stedeling om complexe stedelijke dilemma’s op te lossen.
Het begint met een verkenning van de omstandigheden en drijfveren die ten grondslag liggen aan het hedendaagse urbanisme, welke de relevantie toont van tijdelijkheid als permanente conditie. Vervolgens wordt er uitgebreid op de theorieën crowdsourcing en collectieve intelligente ingegaan, in het kader van stadsplanning. Toepassingen als crowdsourcing en collectieve intelligentie onderstrepen de relevantie van het nemen van ‘ownership’ door zowel stedelingen als overheid, in dit geval de gemeente Amsterdam. In de analyses van de websites wordt duidelijk dat digitale technologieën en nieuwe media per uitstek de affordances dragen ter ondersteuning van kortstondig invulling. Technologie moet echter niet als magie worden ervaren, enkel het aanbieden van een platform is geen garantie voor succes. Het betrekken van de probleemeigenaar bij het probleem en het proces om dit probleem op te lossen is een aanbeveling: het resulteert in grotere betrokkenheid van stedelingen.