Verpleegkundige besluitvorming in de pallliatieve fase
Summary
Titel: Verpleegkundige besluitvorming in de palliatieve fase
Inleiding: Patiënten in de palliatieve fase ondervinden verschillende symptomen die een belangrijke rol spelen in de ervaren gezondheidstoestand en kwaliteit van leven. De verpleegkundigen in een hospice spelen een belangrijke rol in de behandeling van de top 3 symptomen vermoeidheid, droge mond en verminderde eetlust.
Doel en onderzoeksvragen: Het doel was het begrijpen en inzichtelijk maken van de manier waarop verpleegkundigen keuzes maken in hun zorgverlening aan patiënten in de palliatieve fase. Beoogd werd om de kwaliteit van leven van deze patiënten te kunnen verbeteren. De onderzoeksvraag was: Welke factoren beïnvloeden de verpleegkundige besluitvorming, ten aanzien van de keuze voor het inzetten van een interventie, bij patiënten in de palliatieve fase die last ervaren van vermoeidheid, droge mond of verminderde eetlust?
Methode: Aan deze kwalitatief beschrijvende studie namen 9 verpleegkundigen uit een academisch hospice in Nederland deel. Data werden verzameld door middel van een focusgroep, semigestructureerde interviews en het bijwonen van een multidisciplinair overleg. De interviews werden getranscribeerd en bestudeerd. QUAGOL(Qualitative Analysis Guide of Leuven) werd gebruikt voor kwalitatieve analyse.
Resultaten: Op de besluitvorming zijn persoonsgebonden factoren van de patiënt en verpleegkundige, zorggebonden factoren en omgevingsfactoren van invloed. Interventies die de verpleegkundigen inzetten zijn gericht op diagnostiek, medicatie, niet-medicamenteuze interventies en evaluatie.
Conclusie: Geconcludeerd kan worden dat de verpleegkundige besluitvorming in de palliatieve zorg een complex proces is, waarbij veel factoren van invloed zijn op de keuze van een verpleegkundige voor een interventie.
Aanbevelingen: Een aanbeveling voor de praktijk is dat de verpleegkundigen binnen de palliatieve zorg zich meer bewust zijn van de besluitvorming en de factoren die hierop van invloed zijn. Ook extra scholing over besluitvorming kan een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorgverlening.