Gezondheidsvaardigheden: een onderzoek naar de relatie tussen algemene en medische woordenschat
Summary
Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden van individuen om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen. Deze definitie staat centraal in dit onderzoek, waarbij in het bijzonder de relatie tussen algemene woordenschat en medische woordenschat onder de loep is genomen.
127 personen, allen patiënt in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, hebben deelgenomen aan dit onderzoek. De algemene woordenschat van de proefpersonen werd gemeten middels een CITO woordenschattoets; de medische woordenschat werd gemeten middels een nieuw meetinstrument dat in Nederland geïntroduceerd is: de SAHLDA, een technisch lezen toets (de SAHLU) met een begripscomponent (de SAHLA).
De verwachting was dat algemene woordenschat en medische woordenschat een sterk verband met elkaar zouden hebben en dat het verband tussen de SAHLA en SAHLU zwak zou zijn. Beide verwachtingen zijn tegengesproken. De algemene woordenschat blijkt weinig overlap te hebben met medische woordenschat, zo blijkt uit de correlaties en de factoranalyse, terwijl SAHLA en SAHLU juist wel nauw met elkaar samenhangen. Een algemene woordenschat dient dus niet als geschikt meetinstrument om gezondheidsvaardigheden te meten.