Het effect van de methodiek POWER op de handelingswijze van begeleiders in het stimuleren van autonomie bij cliënten met NAH en/of een lichamelijke beperking in combinatie met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking
Summary
Samenvatting
Inleiding In dit onderzoek is een effectmeting verricht naar de methodiek POWER. Deze methodiek is gericht op het bevorderen van het handelen van begeleiders met betrekking tot het stimuleren van autonomie bij cliënten met NAH en/of een lichamelijke beperking in combinatie met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of de implementatie van POWER een effect heeft op het handelen van begeleiders en op hoe de cliënten de handelingen van begeleiders ervaren met betrekking tot hun autonomie. Methode Aan dit onderzoek hebben in de voormeting 51 cliënten en in de nameting 52 cliënten deelgenomen. Daarnaast hebben 69 begeleiders in de voormeting, 39 begeleiders in de tussenmeting en 42 begeleiders in de nameting deelgenomen. Vragenlijsten zijn bij begeleiders en cliënten afgenomen om het effect van de methodiek POWER te onderzoeken. Een Wilcoxon Signed-ranktoets en een Friedman’s ANOVA is uigevoerd om de effectmeting te verrichten. Resultaten De methodiek POWER heeft geen significant effect op de ervaring van cliënten met betrekking tot de handelingswijze van begeleiders. Uit de analyses is echter gebleken dat de methodiek POWER wel een middelmatig effect heeft op de ervaring van begeleiders over hun eigen handelingswijze. Discussie Aanvullend onderzoek dient aan te tonen of de methodiek POWER op lange termijn bij zal dragen aan het vergroten van de autonomie van cliënten met NAH en/of een lichamelijke beperking in combinatie met een ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperking.
Abstract
Background Research has been conducted to examine the effectiveness of POWER. POWER is aimed at promoting the actions of social workers with regard to the promotion of autonomy in clients with acquired brain injury and/or physical disabilities in comorbidity with mental retardation and developmental delay . The purpose of this study is to determine whether implementation of POWER has an effect on the actions of social workers and on how the actions are being experienced by clients with respect to their autonomy. Method This study consisted of 51 client in the pretest and 52 clients in the posttest. In addition, 69 social workers in the pretest, 39 social workers in the between measurement and 42 social workers in the posttest. Questionnaires were administered to clients and social workers to investigate the POWER methodology. A Wilcoxon Signed-rank test and a Friedman’s ANOVA was executed to examine the effect of POWER. Results Power has no significant effect on the experience of clients with respect to the actions of social workers. The analyzes showed that POWER has a moderate effect on the experience of social workers on their own actions. Discussion Further research should show whether POWER will contribute to increasing the autonomy of clients with acquired brain injury and/or physical disabilities on a long term basis.