Vrijetijdsbesteding van kinderen met een lichamelijke beperking
Summary
Achtergrond: Participatie in vrijetijdsactiviteiten speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, zo ook voor kinderen met een lichamelijke beperking. Identificatie van factoren die de participatie van kinderen met een lichamelijke beperking in vrijetijdsactiviteiten beïnvloeden is belangrijk om interventieprogramma’s te ontwerpen.
Doel: Het doel van dit thesisonderzoek is het in kaart brengen van bevorderende en belemmerende factoren in de participatie aan formele en informele activiteiten, zoals die door Nederlandse kinderen van zes tot 18 jaar met een lichamelijke beperking en hun ouders, worden ervaren.
Methode: Met behulp van kwalitatief onderzoek met focusgroepsgesprekken bij kinderen en ouders zijn zowel bevorderende als belemmerende factoren voor de participatie aan formele en informele activiteiten in kaart gebracht. De steekproef bestond uit 13 kinderen en 8 ouders. De groepsgesprekken zijn opgenomen, getranscribeerd en onafhankelijk gecodeerd door twee onderzoekers.
Resultaten: Een breed scala aan kind- en omgevingsfactoren zijn geïdentificeerd die de participatie volgens kinderen en ouders bevorderen en belemmeren. De genoemde factoren van kinderen komen grotendeels overeen met die van ouders en met bestaande literatuur.
Conclusie: Het thesisonderzoek is een goede eerste poging om bevorderende en belemmerende factoren voor de participatie van Nederlandse kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking in formele en informele activiteiten in kaart te brengen. De resultaten komen sterk overeen met bestaand onderzoek, hoewel ook enkele nieuwe kind- en omgevingsfactoren aan het licht zijn gekomen.