View Item 
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        •   Utrecht University Student Theses Repository Home
        • UU Theses Repository
        • Theses
        • View Item
        JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

        Browse

        All of UU Student Theses RepositoryBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

        Humor & Inclusie Een casestudy naar de relatie tussen de perceptie van het humorklimaat op de werkvloer en het gevoel van inclusie onder medewerkers van een internationale organisatie.

        Thumbnail
        View/Open
        ICC Scriptie - Ana Rekar 4141172 - Humor & Inclusie.pdf (558.9Kb)
        Publication date
        2021
        Author
        Rekar, A.S.
        Metadata
        Show full item record
        Summary
        Humor en inclusie zijn belangrijke aspecten voor het functioneren van een organisatie. De uitbraak van COVID-19 en als gevolg daarvan het thuiswerken als ‘nieuwe normaal’ hebben het gebruik van humor bemoeilijkt en het gevoel van betrokkenheid onder medewerkers doen afnemen (Redactie MT/Sprout, 2021). Dit onderzoek beschrijft daarom de relatie tussen de perceptie van humor op de werkvloer en de mate van inclusie ervaren door medewerkers van Olam Cocoa, een internationale organisatie verantwoordelijk voor de distributie van cacao over de hele wereld (Olam, 2021). Aan de hand van de twee gevalideerde instrumenten, namelijk de Humor Climate Questionnaire (Cann e.a., 2014) en de Perceived Group Inclusion Scale (Jansen e.a., 2014), is er correlatieonderzoek uitgevoerd om het verband tussen humor en inclusie binnen een internationale organisatie vast te stellen. Uit de resultaten is gebleken dat er een positief verband bestaat tussen humor en inclusie, wat betekent dat een positieve perceptie van het humorklimaat samenhangt met een hoge mate van inclusie. Daarnaast is gebleken dat vormen van negatieve humor in verband staan met een lagere mate van inclusie. Waar het gebruik van negatieve vormen van humor het best vermeden kan worden om het gevoel van inclusie onder medewerkers hoog te houden, zou de relatie tussen positieve humor en inclusie organisaties juist uit kunnen nodigen om het gebruik van deze vormen van humor in te zetten om het gevoel van inclusie onder medewerkers te bevorderen. Ook bevestigt onderhavig onderzoek het belang van de steun vanuit leidinggevenden voor het gebruik van humor op de werkvloer, omdat deze steun in positief verband staat met een groot betrokkenheidsgevoel onder medewerkers. Het feit dat humor zeer cultuurgebonden is en dat een diverse, interculturele werkvloer kan leiden tot verdeelde gevoelens van inclusie, blijkt in deze casestudy geen valkuil te zijn. Het humorklimaat wordt door Nederlandse en niet-Nederlandse medewerkers van Olam Cocoa gelijkwaardig en overwegend positief ervaren en medewerkers met verschillende achtergronden voelen zich gelijkwaardig betrokken bij de organisatie. Mogelijk toekomstig onderzoek wordt uitgebreid besproken.
        URI
        https://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/1074
        Collections
        • Theses
        Utrecht university logo