Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorNoordegraaf, M.
dc.contributor.advisorde Wit, B.C.
dc.contributor.authorFerket, J.
dc.date.accessioned2011-11-11T18:01:43Z
dc.date.available2011-11-11
dc.date.available2011-11-11T18:01:43Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/9521
dc.description.abstractDe Rijksoverheid wordt door verschillende logica's en dynamieken gedwongen om aandacht te besteden aan de actualiteit. Hier ontstaat het gevaar dat de Rijksoverheid zich teveel laat meeslepen door de 'waan van de dag'. In 2002 werd onder de secretarissen-generaal van de departementen een gemis gevoeld in het agenderen van strategische problemen die om politieke sturing en regie vragen. Strategen in strategische eenheden binnen de ministeries kunnen het strategisch vermogen van de overheid versterken en ervoor zorgen dat de 'lange termijn' meer in de gaten wordt gehouden. Toch blijkt aansluiting bij de actualiteit ook van belang: de Rijksoverheid moet naar aanleiding van 'actuele gebeurtenissen' daadkrachtig optreden. Ook kan aansluiting bij de actualiteit ervoor zorgen dat de overheid dichterbij de belevingswereld van de samenleving komt. Wat betekent dit voor de strategen bij de RIjksoverheid? Worden zij ook meegezogen bij dwingende actualiteit, proberen zij juist complementair te zijn, of kunnen zij anderszings omgaan met gebeurtenissen? In dit onderzoek wordt een antwoord gegeven op de volgende vraag "welke factoren zijn van invloed op de wijze waarop strategen bij de Rijksoverheid omgaan met actuele gebeurtenissen?". Voor dit onderzoek zijn strategen bij drie strategische eenheden van drie verschillende ministeries onderzocht.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent3223741 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleActualiteit als opportunity? Een onderzoek naar strategen bij de Rijksoverheid en hun omgang met 'actuele gebeurtenissen'
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsstrategie, strategen, rijksoverheid, actualiteit, weak signals, crisis, focusing event, strategisch detail, ministerie, justitie, infrastructuur en milieu, onderwijs, cultuur en wetenschappen, identificeren, interpreteren, intervenieren, inkapseling, afstoting, opportunity, strategic response.
dc.subject.courseuuPubliek management


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record