dc.description.abstract | Samenvatting
Introductie: De meest effectieve strategie om nosocomiale infecties te voorkomen is handhygiëne. Multidisciplinaire strategieën hebben een positief resultaat aangetoond op de toepassing van handhygiëne.
Doel: Het meten (i) van de toepassing van handhygiëne en (ii) het effect van een interventie op de handhygiëne door verpleegkundigen en artsen, werkend op een level II neonatale unit van een kinderziekenhuis in Nederland.
Onderzoeksvragen: Wat is het effect van een interventie die handhygiëne promoot op de toepassing van handhygiëne door verpleegkundigen en artsen werkend op een level II neonatale unit van een kinderziekenhuis in Nederland? Wat is de invloed van het bewustzijn van observaties op de handhygiëne?
Methode: Voor en na de interventie zijn 39 verpleegkundigen en drie artsen geobserveerd op de toepassing van handhygiëne. De interventie omvatte (i) een vragenlijst, (ii) posters die de handhygiëne promoten en (iii) een les met theorie en praktijk. Data werden middels een observatie- en vragenlijst verzameld. Voor de data-analyse zijn beschrijvende statistiek, een odds ratio, de Wilcoxon signed-rank toets, de Mann Whitney toets, Spearman's rank correlation coefficient en Chi kwadraat gebruikt.
Resultaten: De toepassing van handhygiëne veranderde van 34,8% naar 36,2% (p=0,78). In beide observatieperiodes was de toepassing van handhygiëne hoger bij medewerkers die zich bewust waren van de observaties. Na de interventiewas dit significant (p=0,03).
Conclusie: De interventie had geen significant effect op de toepassing van handhygiëne. Bewustzijn van de observatie door een collega van buiten het zorgteam resulteerde in een hogere toepassing van handhygiëne.
Aanbeveling: In het design van een toekomstig onderzoek zou men rekening moeten houden met de invloed van het type observeerder op het bewustzijn en de handhygiëne.
Trefwoorden
Handhygiëne, interventie, observatie, neonatale intensive care unit. | |