Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKnipscheer, J.
dc.contributor.authorLaan, C. van der
dc.date.accessioned2011-05-24T17:00:37Z
dc.date.available2011-05-24
dc.date.available2011-05-24T17:00:37Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/7010
dc.description.abstractDoelstelling: Het huidige onderzoek is uitgevoerd om meer inzicht te verkrijgen in de complexe problematiek van vluchtelingen. Er is gekeken naar de relatie tussen traumablootstelling, psychiatrische klachten en de invloed van sociaal-maatschappelijke stressfactoren. De onderlinge verbanden tussen de gebieden werden in kaart gebracht en er werd bekeken of sociaal-maatschappelijke stress de relatie tussen traumablootstelling en psychisch welzijn medieert. Methode: De steekproef bestond uit cliënten van Stichting Centrum ’45: Vluchtelingen en asielzoekers die lijden aan psychiatrische problematiek ten gevolge van oorlogstrauma (N=60). Middels vragenlijsten werden traumablootstelling en psychiatrische klachten bevraagd. Sociaal-maatschappelijke stress werd beoordeeld door verschillende onderzoekers aan de hand van de intakegegevens. Resultaten: Op de sociaal-maatschappelijke levensgebieden werd een hoge mate van stress ervaren door de cliënten. Werklozen rapporteerden meer depressieklachten dan cliënten met een baan. Een hogere traumablootstelling is gerelateerd aan meer depressieklachten. Een hogere mate van stress over somatische klachten hangt samen met meer depressieklachten en een hogere mate van stress over het gezinssysteem hangt samen met meer angstklachten. Sociaal-maatschappelijke stressfactoren bleken echter geen mediator te vormen van psychiatrische klachten na traumablootstelling. Conclusie: De resultaten van het huidige onderzoek wijzen uit dat wanneer er sprake is van psychiatrische klachten na traumablootstelling, deze relatie niet wordt gemedieerd door sociaal-maatschappelijke stressfactoren. Ze impliceren dat in het geval van traumagerichte behandeling, het niet noodzakelijk is om te beginnen met het stabiliseren van de sociaal-maatschappelijke situatie. Zowel een hogere traumablootstelling als een hogere mate van stress over de sociaal-maatschappelijke situatie is gerelateerd aan verminderd psychiatrisch welzijn. Het huidige onderzoek impliceert dat ter verbetering van de klachten tijdens behandeling kan worden gefocust op zowel traumaverwerking als stabilisatie. Een behandeling die aan de hand van de problematiek op maat gesneden is zal naar verwachting het meest effectieve resultaat geven. Het huidige onderzoek legt een fundament voor verder onderzoek naar behandeldoelen en methoden.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1039058 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleSociaal-maatschappelijke stressfactoren, traumablootstelling en psychiatrische klachten in kaart gebracht. Een onderzoek onder asielzoekers en vluchtelingen naar de invloed van traumablootstelling en sociaal-maatschappelijke stressfactoren op psychiatrische klachten.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsPTSS, angst, depressie, traumablootstelling, sociaal maatschappelijke stress, vluchtelingen, asielzoekers
dc.subject.courseuuKlinische en Gezondheidspsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record