dc.description.abstract | De val van de Berlijnse Muur in november 1989 was misschien wel het belangrijkste keerpunt in de Koude Oorlog. Niet lang daarna zou de Sovjet Unie instorten en ook voor de hereniging van Duitsland, dat veertig jaar verdeeld was in een kapitalistisch westen en een communistisch oosten had deze gebeurtenis ingrijpende gevolgen. Voor de inwoners van de (voormalige) DDR, voor die van de BRD en in de internationale politiek waren er sociale, culturele, juridische, economische en staatkundige consequenties.
Zoals over bijna alles in de Koude Oorlog waren ook over de val van de Muur de meningen verdeeld in Nederland. Hoewel iedereen het er over eens was dat de Muur moest vallen, waren de achterliggende argumenten voor die stelling bij verschillende kranten verschillend. De Telegraaf was, in lijn met de liberale ideologie, van mening dat het communisme een verderfelijke ideologie was die vervangen moest worden door het kapitalisme. De Waarheid daarentegen vond vanuit het communistische gedachtegoed dat het dictatoriale regime van de DDR moest vallen, om de macht terug te geven aan het volk; een socialistische variant op de sociaal-democratie.
De analyse in dit onderzoek kijkt verder dan alleen november 1989. De parallel wordt doorgetrokken naar het heden, een situatie waarin de Koude Oorlog volgens de historische consensus ten einde is en waarin het herenigde Duitsland ingebed is in de vernieuwde Europese Unie. | |