Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKempen, Prof. Dr. Ronald van
dc.contributor.authorWijntjens, R.M.C.
dc.date.accessioned2011-03-22T18:01:31Z
dc.date.available2011-03-22
dc.date.available2011-03-22T18:01:31Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/6765
dc.description.abstractDeze masterthesis heeft tot doel na te gaan of de hedendaagse woonbuurt nog van sterke betekenis is in het leven van kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar en jongeren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar. Naar verwachting verschilt het belang van de wijk voor verschillende typen jeugdigen. Veel arme kinderen zijn uitgesloten van vrijetijdsvoorzieningen die geld kosten. Hoewel meedoen in de samenleving algemeen beschouwd wordt als een eerste levensbehoefte, hebben sommige groepen kinderen te maken met sociale uitsluiting. Volgens cijfers zijn voornamelijk jeugdigen in achterstandbuurten niet maatschappelijk actief en zitten ze niet op sport, muziek of bijvoorbeeld scouting. Uit de resultaten van het onderzoek valt te concluderen dat de woonbuurt voor verschillende groepen jeugdigen belangrijk is in het dagelijks leven. Voornamelijk jeugdigen van de basisschool hechten veel belang aan voorzieningen die in de eigen wijk gelegen zijn. Daarnaast maken jeugdigen uit de multiculturele wijk Kanaleneiland vaker gebruik van sport, culturele en maatschappelijke voorzieningen in de eigen buurt dan leeftijdsgenoten uit Leidsche Rijn. In de tweede onderzoeksvraag werden de sociale contacten van jeugdigen onderzocht. Ook hier bleek het bezoeken van vrienden buiten de buurt onderhevig te zijn aan de leeftijd van het kind en de schoollocatie.Daarmee samenhangend hadden jongeren met een grotere mobiliteit ook vaker vrienden van buiten de eigen buurt. Ten slotte werden in de laatste onderzoeksvraag de activiteiten van jeugdigen in relatie gebracht met de buurtbetrokkenheid.Voor wat betreft het voorzieningengebruik dragen uitsluitend sportvoorzieningen en de moskee bij aan buurtbetrokkenheid. Voor de sociale contacten en buurtbetrokkenheid zijn vrienden en familieleden niet zozeer van belang als wel het contact met de overige buurtgenoten. Goed contact met buurtgenoten heeft dan ook in Kanaleneiland, meer dan in Leidsche Rijn, een positief effect op de buurtbetrokkenheid van jeugdigen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent2739202 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.title"It takes a neighbourhood to raise a child" Een onderzoek naar de invloed van de woonomgeving op het ruimtelijk gedrag van kinderen en jongeren in Utrechtse woonwijken
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsKinderen, jongeren, ruimtegebruik, voorzieningen, sociale contacten, buurtbetrokkenheid, Kanaleneiland en Leidsche Rijn.
dc.subject.courseuuStadsgeografie (Urban Geography)


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record