Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorWijnen, F.
dc.contributor.authorKuling, D.
dc.date.accessioned2021-09-03T18:00:21Z
dc.date.available2021-09-03T18:00:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/637
dc.description.abstractBinnen het domein van de taalontwikkeling is het bekend dat meertaligheid een positieve invloed heeft op de executieve functies (EF) van kinderen in de schoolleeftijd en (jong)volwassenen. Zo hebben zij bijvoorbeeld een beter inhibitievermogen en een beter vermogen om te shiften tussen taken. Wat nog niet bekend is, is of het opgroeien in een meertalige omgeving al een positief effect heeft op EF bij zeer jonge, preverbale baby’s. Kovács & Mehler (2009) concludeerden in hun onderzoek dat meertaligheid al een positief effect heeft op EF op zeer jonge leeftijd en dat meertalige baby’s voorlopen in hun cognitieve ontwikkeling vergeleken met eentalige baby’s. Echter, het is andere onderzoekers nooit gelukt om de resultaten te repliceren. Daarom is het doel van huidige studie om te achterhalen of de resultaten van het onderzoek van Kovács & Mehler betrouwbaar en repliceerbaar zijn. De onderzoeksvraag luidt als volgt: Heeft meertaligheid een effect op de executieve functies (het vermogen om te inhiberen en shiften) van preverbale baby’s van 7-maanden oud? De prestaties op een switch-taak van 2 groepen baby’s (7;1-7;31 maanden;dagen, 10 eentalig, 10 meertalig) werden met elkaar vergeleken. Tijdens de switch-taak moesten baby’s in de pre-switch fase van het experiment een associatie leren maken tussen een auditieve stimulus en de locatie van een visuele beloningsstimulus op het beeldscherm. Tijdens de post-switch fase werd deze associatie omgedraaid door een auditieve stimulus met een andere structuur te presenteren en de visuele beloningsstimulus aan de andere kant van het scherm te presenteren. Hierdoor moesten baby’s hun kijkgedrag aanpassen door de geleerde responsie in de pre-switch fase te onderdrukken en te anticiperen naar de andere kant van het beeldscherm, waar het vermogen om te shiften en te inhiberen essentieel voor zijn. Er werden geen significante resultaten gevonden voor de huidige steekproef. Dit betekent dat beide groepen baby’s de locatie van de visuele stimulus niet leerden voorspellen in de pre-switch fase. Daarnaast slaagden beide groepen er niet in om hun anticiperende blikken om te draaien naar de andere kant van het scherm. Bovendien keken meertalige baby’s niet significant vaker of sneller naar de correcte locatie op het scherm dan eentalige baby’s. In de huidige steekproef kon dus niet aangetoond worden dat meertaligheid effect heeft op EF op zeer jonge leeftijd. De huidige studie heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van een te kleine steekproef om een significant resultaat te krijgen. Vervolgonderzoek zou daarom op grotere schaal plaats moeten vinden.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent358882
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe invloed van meertaligheid op de cognitieve ontwikkeling van preverbale baby’s: een replicatie van Kovács & Mehler (2009)
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsmeertaligheid, executieve functies, eye-tracking, baby's, inhibitie, shifting, cognitieve ontwikkeling
dc.subject.courseuuTaalwetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record