Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorWijk, E.B. van
dc.contributor.authorEmburg, J.E. van
dc.date.accessioned2010-11-02T18:00:58Z
dc.date.available2010-11-02
dc.date.available2010-11-02T18:00:58Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/6107
dc.description.abstractDit onderzoek gaat over de succesvolle loopbaanontwikkeling van speelfilmproducenten in Nederland. Kenmerken van de filmindustrie duiden erop dat een loopbaan in deze industrie zich, met name voor producenten, niet rechtlijnig ontwikkeld en dat er nogal wat onzekerheden een rol spelen. Door te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op de loopbaanontwikkeling kan gekeken worden op welke manier een succesvolle loopbaan gefaciliteerd kan worden. Dit is de directe aanleiding voor dit onderzoek. Een indirecte aanleiding voor het onderzoek wordt gevormd door de erkenning van de Nederlandse overheid dat er meer aandacht besteed moet worden aan talentontwikkeling in de filmindustrie in Nederland. De centrale vraag luidt als volgt: Welke factoren zijn van invloed op een succesvolle loopbaanontwikkeling van speelfilmproducenten? Doel van het onderzoek is niet alleen een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar de loopbaan van producenten, maar ook aanbevelingen te geven hoe hierop ingespeeld kan worden in het kader van talentontwikkeling. Tegelijkertijd zal het op een meer basaal niveau ook een bijdrage leveren aan het discours rondom loopbaanontwikkeling binnen korte termijn projecten in het algemeen en film crews in het bijzonder. Beoogd wordt dat de resultaten van het onderzoek met name van belang zijn voor filmproducenten en de Nederlandse filmindustrie. Aan de hand van een onderzoeksmodel dat opgesteld is op basis van literatuur over de boundaryless career en entrepreneurs zal in interviews met tien van Nederlands’ succesvolste speelfilmproducenten de theorie getoetst worden aan de praktijk en zal op die manier inzicht verkregen worden in de invloed van de verschillende factoren. De resultaten van het onderzoek duiden met name op het belang van persoonlijke eigenschappen en vaardigheden en de iets minder grote invloed van reputatie en geluk- of contextfactoren op het succes. Het belang van loopbaanplanning wordt niet onderstreept. De factoren opleiding en ervaring treden op als mediators en de invloed van opleiding blijkt daarbij minder groot dan die van ervaring. Tenslotte wordt het idee van een cumulatieve loopbaanontwikkeling in de filmindustrie ondersteunt. In de conclusie wordt een vernieuwd onderzoeksmodel gepresenteerd en zal het belang van vervolgonderzoek om het hoofdprobleem van de talentontwikkeling in Nederland aan te pakken benadrukt worden. Hier worden concrete aanwijzingen voor aangegeven. Tenslotte worden enkele aanbevelingen voor talentontwikkeling gegeven die zowel de ontwikkeling van jonge producenten kunnen stimuleren als het behoud van succesvolle producenten kunnen faciliteren.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent897328 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleTalent op weg naar succes. Onderzoek naar de loopbaanontwikkeling van succesvolle speelfilmproducenten in Nederland.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsBoundaryless career, succesvolle loopbaanontwikkeling, filmindustrie, speelfilmproductie, talentontwikkeling.
dc.subject.courseuuStrategisch Human Resource Management


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record