Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorBoessenkool, J.H.
dc.contributor.authorLuxemburg, J.J. van
dc.date.accessioned2010-11-02T18:00:55Z
dc.date.available2010-11-02
dc.date.available2010-11-02T18:00:55Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/6100
dc.description.abstractEr wordt veel geïnvesteerd op gemeentelijk niveau in de sport- en beweegstimulering onder jongeren van 12 tot en met 17 jaar, vanuit verschillende werkvelden. Desondanks blijven de resultaten achter. Jongeren sporten en bewegen te weinig en gaan dit ook steeds minder doen naarmate ze ouder worden. In dat kader is er kwalitatief onderzoek gedaan naar de betekenisgeving van beleidsmedewerkers en beleidsuitvoerders over het sport- en beweegstimuleringsbeleid van de gemeente Utrecht voor jongeren en hoe dit verbeterd kan worden. Conclusies zijn dat er meer afstemming en samenwerking moet plaatsvinden in de wijk, met name tussen de school, de sportvereniging en de wijkwelzijnsorganisatie. De Beweegmakelaar, 'spin in het web' op sport- en beweeggebied in de wijk, kan daar een belangrijke rol in spelen. Daarbij is het van belang dat er niet alleen gekeken wordt naar de overeenkomsten, maar ook de verschillende belangen van de partijen in de wijk. Er is veel discussie of het gratis aanbieden van sport en bewegen de gewenste resultaten met zich meebrengt. Ouders moeten ook meer betrokken worden in het beleid. Er moet ook meer oog zijn voor de verschillen tussen de jongeren van 12 tot en met 14 jaar die nog veel sporten, ten opzichte van de jongeren van 15 tot en met 17 jaar die beduidend minder sporten en bewegen. Samenwerking binnen de gemeente Utrecht tussen de beleidsmedewerkers van de verschillende werkvelden moet ook meer gestimuleerd worden. Daarbij is het belangrijk in het oog te houden dat jongeren structureel blijven sporten en bewegen als ze intrinsiek gemotiveerd zijn. Op het moment dat er teveel de nadruk gelegd wordt op sport als middel op het gebied van gezondheid, veiligheid, welzijn etc. raken jongeren minder snel intrinsiek gemotiveerd.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent633489 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleHoe krijg je een puber in beweging? Onderzoek naar gemeentelijk sport- en beweegstimuleringsbeleid voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordssport, bewegen, jongeren, pubers, jeugd, gemeente, Utrecht, samenwerking, Beweegmakelaar, wijk, ouders, sportbeleid, sportstimulering, beweegbeleid, beweegstimulering, onderwijs, welzijn, wijksportplan, SES, VMBO
dc.subject.courseuuSportbeleid en sportmanagement


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record