dc.description.abstract | Dit onderzoek richt zich op de interactie, tussen kinderen van 9, 10 en 11 jaar en een begeleider, bij een tentoonstelling met beeldende kunst van Villa Zebra. De hoofdvraag in dit onderzoek is: Heeft de complexiteit van vragen effect op de nieuwsgierigheid van kinderen tijdens buitenschoolse cultuureducatie? Om een antwoord te formuleren op de hoofdvraag is er een experiment uitgevoerd bij kinderen van twee verschillende basisscholen uit Rotterdam. Een vooraf geïnstrueerde begeleider van Villa Zebra stelde in de ene conditie complexe vragen en in de andere conditie laag complexe vragen over het kunstwerk ’Kitchenette monstrueux’.
De nieuwsgierigheid van kinderen is op twee manieren gemeten. De nieuwsgierigheid werd op affectief niveau gemeten met een vragenlijst, het nieuwsgierige gedrag werd gemeten door observaties.
De verwachting was dat de complexiteit van vragen een positieve invloed zou hebben op de nieuwsgierigheid van kinderen tijdens buitenschoolse kunsteducatie. Uit de resultaten, die enkel gebaseerd zijn op de observatiegegevens, is gebleken dat wanneer er complexe vragen gesteld werden over ‘Kitchenette monstrueux’, kinderen meer nieuwsgierig gedrag vertoonden dan wanneer er laag complexe vragen gesteld werden. Kinderen ontdekten het kunstwerk langer, wezen vaker naar monsters en praatten vaker met andere kinderen over monsters. | |