Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorSchutter, Anne-Floor de
dc.contributor.authorAggelen, M.A. van
dc.date.accessioned2010-09-30T17:00:49Z
dc.date.available2010-09-30
dc.date.available2010-09-30T17:00:49Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/5833
dc.description.abstractLeidsters van kinderdagverblijf Chiquitines op San Christobal, Galapagos eilanden zijn dagelijks bezig met het opvoeden, verzorgen en voeden van de kinderen. Binnen de opvoeding in het kinderdagverblijf Chiquitines staan een aantal kernwaarden centraal. Zo is het binnen de opvang erg belangrijk dat kinderen gevoed worden en dat er gelet word op de hygiëne. Deze waarden worden aangegeven in gesprekken en interviews als wel dat dit naar vormen komt in de observaties. Deze waarden , het voeden en de hygiëne zijn meer concrete waarden. Het bijbrengen van bijvoorbeeld normen, waarden en gebruiken vanuit een culturele kader wordt ook wel enculturatie genoemd. Het is het leren van de cultuur waarin een kind opgroeit. Als onderdeel van het enculturatieproces kan de overdracht van de nationale identiteit belangrijk zijn. En de normen en waarden die nationale identiteit typeren kunnen vervolgens van invloed zijn op de opvoeding. Als meer abstracte kernwaarde die zij typeren als Galapageno, hun regionale identiteit, komt voornamelijk de waarde respect naar voren. Er was een verschil zichtbaar tussen opvoedidealen en de praktijk. Voor het verschillen tussen het ideaal en de praktijk van de opvoeding zijn meerdere oorzaken aan te dragen. Zo is armoede, schaamte, de werkdruk, onmacht en sociaal wenselijke antwoorden. Onder andere het beeld wat de buitenwereld heeft van de Galapagos, namelijk dat van een paradijs met bijzondere dieren maakt dat er een taboe op armoede is.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent1259734 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleIdealen en praktijken binnen de opvoeding bij kinderopvang Chiquitines, San Christobal op de Galapagos eilanden.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsCulturele Antropologie
dc.subject.keywordsGalapagos, opvoeding, opvoedidealen, opvoedpraktijken, enculturatie, armoede, Galapageno, regionale identiteit
dc.subject.courseuuCulturele antropologie en ontwikkelingssociologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record