Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRoodbol, G.
dc.contributor.authorKlasema, J.D.M.
dc.date.accessioned2010-07-30T17:01:41Z
dc.date.available2010-07-30
dc.date.available2010-07-30T17:01:41Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/5039
dc.description.abstractSamenvatting Doel : De doelstelling van dit onderzoek was beantwoording van de vraag welke behoeften verpleegkundigen van een algemeen ziekenhuis hebben ten aanzien van ondersteuning door een consultatief psychiatrisch verpleegkundige bij de zorgverlening aan patiënten met psychiatrische comorbiditeit. Methode: Er werd een beschrijvend, praktijkgericht wetenschappelijk behoeftenonderzoek met een concurrent mixed methods design gebruikt. Door middel van vragenlijsten en een focusgroepinterview zijn kwantitatieve- en kwalitatieve data verzameld en geanalyseerd om een kwalitatieve onderzoeksvraag te beantwoorden. Resultaten: Uit de resultaten bleek behoefte bij een ruime meerderheid van de respondenten aan ondersteuning door een consultatief psychiatrisch verpleegkundige bij de zorg aan patiënten met psychiatrische problematiek; behoefte aan meer kennis en vaardigheden en daarnaast behoefte aan overname van de zorg voor patiënten ten aanzien van hun psychiatrische problematiek. Er bleek vooral behoefte aan ondersteuning bij patiënten met gedragsproblemen en psychosen. Behoeften van respondenten varieerden per afdeling, maar ook daarbinnen. Vanuit het focusgroepinterview kwamen de thema’s samenwerken, leren, overnemen van zorg, hulpmiddelen voor diagnostiek en behandeling en de beheersbaarheid van de zorgsituatie naar voren. Discussie en conclusie: Het ervaren van onvoldoende kennis en vaardigheden bij verpleegkundigen leidt niet vanzelfsprekend tot behoefte aan voorlichting en educatie en kan leiden tot inadequate communicatie met en bejegening van patiënten met psychiatrische problematiek. De rol van de consultatief psychiatrisch verpleegkundige moet zich richten op het bieden van consult en liaison om te kunnen komen tot consultatie, op basis van de taakvolwassenheid van een team. De consultatief psychiatrisch verpleegkundige moet zich als cultuurmakelaar opstellen om te komen tot integrale, somatische en psychiatrische zorg, met aandacht voor de vaak complexe beleving van patiënten met psychiatrische problematiek, zodat de zorg beter aansluit bij hun behoeften.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent185631 bytes
dc.format.extent813350 bytes
dc.format.extent180511 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe behoefte van verpleegkundigen ten aanzien van de ondersteuning door consultatief psychiatrisch verpleegkundigen in een algemeen ziekenhuis.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsNL: Behoeften, consult, consultatie, Consultatief Psychiatrisch Verpleegkundige, verpleegkundigen algemeen ziekenhuis EN:Consult, consultation, general hospital nurse, needs, psychiatric consultation liaison nurse.
dc.subject.courseuuVerplegingswetenschap


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record