Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorGoossens, P.J.J.
dc.contributor.authorKluit, M.J. van der
dc.date.accessioned2010-07-30T17:01:30Z
dc.date.available2010-07-30
dc.date.available2010-07-30T17:01:30Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/5027
dc.description.abstractAchtergrond: In revalidatiecentra hebben veel patiënten een psychiatrische comorbiditeit. Verplegenden in de algemene gezondheidszorg hebben verschillende attitudes ten aanzien van het verplegen van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit. Doelstelling: Onderzoeken welke factoren de attitude van verplegenden in Nederlandse revalidatiecentra beïnvloeden ten aanzien van het verplegen van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit. Design: Dwarsdoorsnede onderzoek. Participanten: Verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam op klinische afdelingen voor volwassenen in negen Nederlandse revalidatiecentra verspreid over het land. Methode: Zelfbeoordelingvragenlijst over attitude ten opzichte van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit, gemeten met de Therapeutic Commitment Scale en mogelijk beïnvloedende factoren. Door middel van een Pearson’s correlatie of ANOVA is berekend of er een samenhang was tussen de individuele variabelen en attitude. Significante variabelen zijn meegenomen in een multiple regressie analyse. Resultaten: De belangrijkste factoren die samenhingen met attitude van verplegenden ten aanzien van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit, zijn gevoel van bekwaamheid en ervaringen met het verplegen van patiënten met een psychiatrische aandoening. Daarnaast was er een verband met ervaren support, frequentie van het verplegen van patiënten met een psychiatrische aandoening, werkervaring in de psychiatrie, cursus of (bij)scholing psychiatrie gevolgd hebben en de persoonlijkheidstrekken extraversie, emotionele stabiliteit en openheid voor ervaringen. Om gevoel voor bekwaamheid te beïnvloeden, was support belangrijk. Conclusies: Gevoel van bekwaamheid en support zijn belangrijke factoren voor het beïnvloeden van attitude ten aanzien van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent129798 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleAttitude Ontrafeld: Een dwarsdoorsnede onderzoek naar de factoren die de attitude van verplegenden in Nederlandse revalidatiecentra beïnvloeden ten aanzien van patiënten met een psychiatrische comorbiditeit.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsattitude, psychiatrische patiënten, comorbiditeit, revalidatiecentra, verpleegkundigen, attitudes, mental illness, co-morbidity, rehabilitation centres, nurses
dc.subject.courseuuVerplegingswetenschap


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record