dc.description.abstract | Deze scriptie onderzoekt welke rol plaatsgebonden ressentiment speelt in de electorale steun voor radicaal-rechtse politieke partijen onder kiezers uit ruraal-perifere gebieden. Plaatsgebonden verwijst naar gevoelens van maatschappelijk onbehagen en relatieve deprivatie die worden ervaren in deze perifere rurale gebieden tegenover stedelijke- en centrumregio’s, en/of de politiek. Daaruit zijn drie dimensies herkend vanuit de literatuur: de culturele, economische en politieke dimensie. In dit onderzoek wordt in Nederland naar de Gemeente Hulst gespecificeerd als single-case study. Daarnaast wordt gespecificeerd naar de PVV als radicaal-rechtse politieke partij. De onderzoeksmethode is kwalitatief en interpretatief, met een focus op diepte-interviews met PVV-stemmers in de Gemeente Hulst. De casusselectie richt zich op deze specifieke regio als een "most likely case" om plaatsgebonden ressentiment te bestuderen.
De resultaten laten zien dat plaatsgebonden ressentiment zich wel manifesteert onder de inwoners van Hulst in zowel de culturele, economische als politieke dimensie, maar dat dit ervaren plaatsgebonden ressentiment vervolgens geen rol speelt in de electorale steun voor de PVV. De respondenten gaven daarentegen aan dat het voornamelijk landelijke thema’s betreft waar de electorale steun voor de PVV uit voortkomt. Daar speelt een breder plaatsgebonden ressentiment vanuit nationale context. De respondent spreekt eerder vanuit de rol als ‘’Nederlander’’, dan vanuit de rol als ‘’Hulstenaar’’ met betrekking tot gevoelens van achterstelling of benadeling tegenover een ander gebied of een andere groepering.
Deze bevindingen dragen bij aan de wetenschappelijke literatuur. Deze scriptie is namelijk één van de eerste onderzoeken naar plaatsgebonden ressentiment en de rol daarvan in stemgedrag op radicaal-rechts waar een interpretatief-kwalitatieve benadering is gehanteerd in Nederland. Daarnaast draagt dit onderzoek ook bij aan de bredere wetenschappelijke context van de samenhang tussen plaatsgebonden ressentiment en stemgedrag op radicaal-rechts. Het gros van de bestaande literatuur toont namelijk aan dat deze samenhang bestaand is, waarbij dit onderzoek aantoont dat inwoners uit ruraal-perifere gebieden die plaatsgebonden ressentiment ervaren, dit niet lijken mee te nemen in het stemgedrag.
Sleutelwoorden: plaatsgebonden ressentiment, radicaal-rechtse politieke partijen, ruraal-perifere gebieden, electorale steun. | |