Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorGeelen, Stefan van
dc.contributor.authorVerheule, Yaël
dc.date.accessioned2025-07-17T00:01:13Z
dc.date.available2025-07-17T00:01:13Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/49243
dc.description.abstractDeze scriptie analyseert krantenartikelen om te onderzoeken hoe de factoren stigma, medische geletterdheid, vertrouwen, levensbeschouwing en alternatieven voor vaccinatie een rol speelden tijdens de pokkenepidemie van 1871 en de COVID-19-pandemie, en hoe verschillen en overeenkomsten hierin verklaard kunnen worden. Hoewel de inhoud van misinformatie over vaccinaties in beide periodes overeenkomsten vertoont, zoals de angst voor bijwerkingen, verschillen de maatschappelijke en historische contexten sterk. De studie benadrukt dat misinformatie geen nieuw fenomeen is en niet eenvoudig kan worden opgelost. Het pleit ervoor dat beleid rekening houdt met historische en maatschappelijke contexten en is afgestemd op diverse doelgroepen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectEen vergelijking van misinformatie over vaccinatie tijdens de pokkenepidemie in 1871 en de COVID-19-pandemie in 2021.
dc.title‘Ik mag niet liegen , ik mag niet jokken, Ik ben driemaal ingeënt, en toch heb ik de pokken’
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsmisinformatie over vaccinatie; pokkenepidemie; COVID-19-pandemie; pokkenvaccinatie; COVID-19-vaccinatie; factoren van misinformatie; stigma; medische geletterdheid; vertrouwen; levensbeschouwing; historische vergelijking
dc.subject.courseuuMedical Humanities
dc.thesis.id48512


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record