Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorTuithof, Hanneke
dc.contributor.authorFeliks, Tim
dc.date.accessioned2022-02-11T00:00:59Z
dc.date.available2022-02-11T00:00:59Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/489
dc.description.abstractDeze masterscriptie is het verslag van een ontwerponderzoek. Het onderzoeksdoel was: bijdragen aan het realiseren van meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis in het Nederlandse voorgezet geschiedenisonderwijs. Een uitgebreide voorbereidende oriëntatie heeft drie conclusies opgeleverd: (1) Vrouwen- en wereldgeschiedenis spelen een kleine rol in het geschreven en uitgevoerde curriculum. Ruimte voor deze geschiedenis wordt door docenten vaak niet herkend of door een gebrek aan tijd en lesmateriaal niet benut. (2) Aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis zorgt voor een diverser curriculum met meer representativiteit, ruimte voor multiperspectiviteit en aandacht voor tegenstellingen en ongelijkheid. Hierdoor kunnen docenten meerdere onderwijsdoelen nastreven met betrekking tot de beginsituatie van leerlingen en de doeldomeinen kwalificatie, socialisatie en subjectificatie. (3) Curriculumherziening, methodeherziening en het aanpassen van de curriculumuitvoering door docenten kunnen meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis realiseren. Op basis van deze bevindingen is besloten om een handreiking voor geschiedenisdocenten te ontwerpen voor het aanpassen van hun curriculumuitvoering. De onderzoeksvraag luidde: aan welke criteria moet een handreiking voor geschiedenisdocenten voldoen om meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis mogelijk te maken? Deze vraag is beantwoord middels een evaluatie van de handreiking door twee focusgroepen van docenten en docenten-in-opleiding. Voor de docentenevaluatie is een vragenlijst gebruikt. De docenten-in-opleiding hebben hun evaluatie mondeling volbracht en overgedragen. Dit onderzoek heeft aangetoond dat docenten het aanpassen van hun curriculumuitvoering met een handreiking als een vruchtbare methode zien voor het realiseren van meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis. Een handreiking kan de ruimte voor vrouwen- en wereldgeschiedenis duidelijk maken, docenten in staat stellen deze te benutten en praktisch lesmateriaal leveren. Daarnaast zijn er tien ontwerpcriteria en een bruikbare docentenhandreiking voor het realiseren van meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis in het Nederlandse voorgezet geschiedenisonderwijs geproduceerd. De conclusies zijn voornamelijk relevant voor de specifieke onderzoekscontext, maar kunnen case-by-case gegeneraliseerd worden voor ander onderzoek.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectEen ontwerponderzoek naar vrouwen- en wereldgeschiedenis in het voorgezet geschiedenisonderwijs. Een uitgebreid vooronderzoek toont de beperkte aandacht voor deze geschiedenis, praktische beperkingen en de mogelijkheden om meer te doen. Het hoofdonderzoek heeft ontwerpcriteria opgeleverd voor een handreiking die het docenten makkelijker maakt om meer met vrouwen- en wereldgeschiedenis te doen. Dit zorgt voor een diverser curriculum, waardoor meerdere onderwijsdoelen kunnen worden nagestreefd.
dc.titleHet gemis aan vrouwen- en wereldgeschiedenis. Een ontwerponderzoek naar meer aandacht voor vrouwen- en wereldgeschiedenis door docenten in het geschiedenisonderwijs.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsvrouwengeschiedenis; wereldgeschiedenis; onderwijs; geschiedenisonderwijs; onderwijsdoelen; doeldomeinen; multiperspectiviteit; diversiteit; ontwerponderzoek; handreiking
dc.subject.courseuuGeschiedenis: educatie en communicatie
dc.thesis.id2227


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record