Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorHeu, L.C.
dc.contributor.authorMaasland, Ligia
dc.date.accessioned2024-09-01T23:01:39Z
dc.date.available2024-09-01T23:01:39Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/47601
dc.description.abstractHuidige interventies die zich richten op eenzaamheid geven prioriteit aan het identificeren van de sociale vaardigheden die jongvolwassenen doorgaans missen in hun sociale interacties, gebaseerd op kwantitatief onderzoek. Hoewel het kwantitatief beoordelen van eenzaamheid heeft bijgedragen aan het begrip van de ernstige fysieke en mentale effecten ervan, is er minder bekend over de subjectieve gevoelens van eenzaamheid die ontstaan in de kindertijd en de impact die deze hebben op volwassen relaties. Gevoelens van eenzaamheid ontstaan vaak door de hechtingsstijlen die zich tijdens de vroege kindertijd ontwikkelen, beïnvloed door relaties met ouders of verzorgers (Delgado et al., 2022). Daarom bevordert dit onderzoek ons begrip van het ontstaan en het in stand houden van eenzaamheid door te onderzoeken hoe onveilige hechtingsstijlen een vicieuze cirkel van eenzaamheid manifesteren zoals ervaren door jonge Nederlandse volwassenen in hun interpersoonlijke relaties. Onveilige hechting is een type emotionele band tussen een kind en een verzorger, gekenmerkt door instabiliteit en gebrek aan vertrouwen, en kan een negatieve impact hebben op het emotionele, psychologische en relationele welzijn van een individu (Delgado et al., 2022). Tien diepgaande interviews werden afgenomen onder jonge Nederlandse volwassenen die aangaven zich eenzaam te hebben gevoeld binnen hun familie tijdens hun opvoeding. Dit onderzoek verkreeg eerstehands ervaringen van degenen die wisten wat het inhield om te leven met gevoelens van eenzaamheid die zich tijdens hun kindertijd manifesteerden. Deze studie onthulde dat de deelnemers die deze eenzaamheid hadden doorstaan twee zelfverdedigingsmechanismen aannamen om sociale afwijzing te vermijden, zoals het gevoel niet gehoord te worden of het moeten negeren van emoties om goed te kunnen functioneren. Hoewel dit onderzoek eerdere bevindingen bevestigt, breidt het deze inzichten uit door gedrag te onderzoeken zoals overanalyseren en conformeren, dat onveilig gehechte individuen aannemen om om te gaan met verwachte afwijzing.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoEN
dc.subjectOnveilige hechting tijdens opvoeding lijkt te leiden tot een angst voor emotionele afwijzing door anderen, wat weer leidt tot het vermijden van sociaal contact of het pleasen van degene met wie sociaal contact wordt aangegaan.
dc.titleA Loop of Loneliness: The Impact of Perceived Parental Relations on Loneliness in the Interpersonal Relationships of Young Dutch Adults
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.courseuuYouth Development and Social Change
dc.thesis.id34927


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record