Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKennedy, James
dc.contributor.authorTerpstra, Noah
dc.date.accessioned2024-07-15T00:02:35Z
dc.date.available2024-07-15T00:02:35Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/46692
dc.description.abstractIn dit onderzoek wordt de politieke participatie van jongeren uit de jaren zestig van de twintigste eeuw met de huidige generatie jongeren vergeleken. De recente bezettingen van universiteitsgebouwen, de klimaatdemonstraties en de boerenprotesten laten zien dat de jonge generatie opnieuw een mondige generatie is. De vergelijking met de roemruchte jaren zestig, die op cultureel, maatschappelijk en politiek gebied voor structurele veranderingen hebben gezorgd, geeft inzicht in de verandering van participatievormen en thema’s die onder jongeren spelen. Dit onderzoek stelt dat de politieke participatie van jongeren nu niet tot de structurele veranderingen leidt die in de jaren zestig het effect waren van de participatie van jongeren. Enerzijds komt dit doordat het contrast op cultureel, politiek en maatschappelijk gebied met de oudere generatie(s) in het heden niet zo groot is als in de jaren zestig. Bovendien ontbreekt het jongeren van nu aan een demografisch overwicht dat in de jaren zestig wel aanwezig was. Het effect van jongerenparticipatie in het heden is ook minder groot door de veranderde houding tussen burgers en de overheid. Waar jongeren in de jaren zestig zelf de straat op gingen of universiteitsgebouwen bezetten om op te komen voor hun participatierecht, zijn participatiemogelijkheden inmiddels wettelijk vastgelegd en proberen overheidsinstanties zelf (jonge) inwoners te laten participeren. Het karakter van deze participatie is minder activistisch en heeft een constructievere toon. Bovendien participeert in de huidige tijd het grootste deel van de jongeren online, door online discussies te voeren en petities te ondertekenen. Ook voor internationale acties rondom de situatie in Gaza geldt dat het grootste deel van de acties in Nederland zich via sociale media afspeelt. Enkel voor onderwerpen die een grote groep (jonge) mensen persoonlijk lijkt te raken, zoals klimaatverandering en een ongewisse toekomst voor boeren, gaat in de huidige tijd grote groepen jongeren de straat op.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectIn dit onderzoek wordt de politieke participatie van jongeren uit de jaren zestig van de twintigste eeuw met de huidige generatie jongeren vergeleken. De recente bezettingen van universiteitsgebouwen, de klimaatdemonstraties en de boerenprotesten laten zien dat de jonge generatie opnieuw een mondige generatie is. Dit onderzoek stelt dat de politieke participatie van jongeren nu niet tot de structurele veranderingen leidt die in de jaren zestig het effect waren van de participatie van jongeren.
dc.titleVan Maagdenhuis tot Malieveld Een vergelijkend onderzoek naar de participatie van jongeren in Nederland in de jaren zestig van de twintigste eeuw en de jaren twintig van de eenentwintigste eeuw.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsParticipatie; maagdenhuisbezetting; studentenprotesten; sixties; boerenprotesten; politieke participatie; participatiemodel; jaren twintig; jaren zestig; klimaatdemonstraties; jongerenraad; rock around the clock;.
dc.subject.courseuuHistory of Politics and Society
dc.thesis.id33562


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record