Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKleber, R.
dc.contributor.authorKuipers, A.M.
dc.date.accessioned2010-07-02T17:00:09Z
dc.date.available2010-07-02
dc.date.available2010-07-02T17:00:09Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/4665
dc.description.abstractAchtergrond: huidig onderzoek heeft getracht het verband tussen alcohol- en/of drugsgebruik bij eenmalig seksueel geweld en de traumagerelateerde variabelen in kaart te brengen. Methoden: dit onderzoek is uitgevoerd onder 208 dossiers van meisjes en vrouwen met de leeftijd 12 tot en met 27 jaar die eenmalig seksueel geweld hebben meegemaakt. Aan de hand van deze dossiers is het alcohol- en/of drugsgebruik van de meisjes voorafgaand aan het seksueel geweld in kaart gebracht. De ernst van de traumagerelateerde klachten, te specificeren in PTSS en depressie, zijn door middel van de zelfrapportage vragenlijsten SVLK en CDI gemeten. Grensoverschrijdend gedrag en agressief gedrag zijn gemeten door middel van de CBCL-YSR en CBCL-PRF. Resultaten: de resultaten tonen aan dat 21% van de meisjes alcohol had gedronken en 7% van de meisjes had drugs gebruikt voorafgaand aan het seksueel geweld. Verder komt naar voren, dat meisjes die alcohol hadden gedronken significant hoger scoren op PTSS totaalscores dan meisjes die geen alcohol hadden gedronken. De meisjes die alcohol en/of drugs hadden gebruikt voorafgaand aan het seksueel geweld scoren significant hoger op grensoverschrijdend gedrag dan de meisjes die geen alcohol en/of drugs hadden gebruikt. Conclusie: er is geen direct verband aangetoond tussen alcohol- en/of drugsgebruik bij eenmalig seksueel geweld en de traumagerelateerde variabelen. Echter, meisjes die alcohol hadden gedronken voorafgaand aan de gebeurtenis rapporteren meer algemene PTSS symptomen achteraf dan meisje waarbij geen sprake is geweest van alcoholgebruik. Daarnaast rapporteren meisjes die alcohol- en/of drugs hadden gebruikt meer grensoverschrijdend gedrag. In huidige studie is geen causaal verband gevonden tussen alcoholgebruik en algemene PTSS symptomen. Dit geldt eveneens voor het verband tussen alcoholgebruik en grensoverschrijdend gedrag.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent349829 bytes
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleEenmalig seksueel geweld bij adolescente meisjes: Wat is het verband tussen alcohol- en drugsgebruik en traumagerelateerde variabelen?
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsSexual assault, substance abuse, adolescent women, PTSD, depression, rule breaking behavior, aggressive behavior
dc.subject.courseuuKlinische en Gezondheidspsychologie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record