Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKate, R.L.F. ten
dc.contributor.authorToet, Lisanne
dc.date.accessioned2023-11-02T00:00:53Z
dc.date.available2023-11-02T00:00:53Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/45457
dc.description.abstractUit recent onderzoek blijkt dat mensen met mentale gezondheidsproblemen gemiddeld 15 jaar eerder overlijden ten opzichte van mensen zonder mentale gezondheidsproblemen. Vooral onder jongeren tussen de 18 tot en met 25 jaar is de mentale gezondheid de afgelopen decennia afgenomen, waardoor de vraag naar mentale hulp vooral in deze groep is toegenomen. Echter zit er een verschil tussen de jongeren die hulp nodig hebben voor hun mentale gezondheids- problemen en jongeren die ook daadwerkelijk mentale hulp hebben ontvangen. Dit staat ook wel bekend als de onvervulde zorgbehoefte. Literatuur toont aan dat cultureel- en sociaal kapitaal invloed hebben op het al dan niet vervullen van deze zorgbehoefte onder jongeren met mentale gezondheidsproblemen. Het doel van dit onderzoek is te verklaren in hoeverre cultureel kapitaal invloed heeft op het hebben van een onvervulde zorgbehoefte onder jongeren met mentale gezondheidsproblemen van 18 tot en met 25 jaar, en welke relatie sociaal kapitaal hierin speelt. Hierdoor kan bepaald worden waarop geïntervenieerd zou kunnen worden om ervoor te zorgen dat jongeren die hulp nodig hebben voor hun mentale gezondheidsproblemen deze hulp ook zoeken en krijgen. Aan de hand van een multivariabele logistische regressie inclusief het testen van eenzaamheid als moderator is gevonden dat de relatie tussen cultureel kapitaal en het hebben van een onvervulde zorgbehoefte onder jongeren met mentale gezondheidsklachten anders is voor jongeren met verschillende niveaus van eenzaamheid, welke gedefinieerd werd als een vorm van sociaal kapitaal. Tevens blijkt dat jongeren die aangeven sterk eenzaam te zijn een significant hogere kans hebben op het hebben van een onvervulde zorgbehoefte bij mentale gezondheids-klachten. Beleid zal daarom gefocust moeten zijn op laagdrempelige toegang tot mentale gezondheidszorg en het doorbreken van het taboe over gevoelens van eenzaamheid. Op deze manier kunnen jongeren worden voorzien in het hebben van een vervulde zorgbehoefte.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectEen kwantitatief onderzoek naar de inlvoed van cultureel- en sociaal kapitaal op de onvervulde zorgbehoefte onder jongeren van 18 tot en met 25 jaar met mentale gezondheidsproblemen.
dc.titleOnvervulde zorgbehoefte van jongeren met mentale gezondheidsproblemen.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsCultureel kapitaal; eenzaamheid; jongeren; onvervulde zorgbehoefte; mentale gezondheidsklachten; mentale gezondheidsproblemen; sociaal kapitaal.
dc.subject.courseuuSociology: Contemporary Social Problems
dc.thesis.id18912


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record