Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorVeldhuizen, Martine
dc.contributor.authorSchenk, Josefien
dc.date.accessioned2023-07-29T00:00:50Z
dc.date.available2023-07-29T00:00:50Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/44411
dc.description.abstractNaar aanleiding van mediaberichtgeving waarin wordt gesteld dat jongeren steeds meer Engelstalige en steeds minder Nederlandstalige werken lezen, is een verkennend onderzoek uitgevoerd. Het richtte zich op de percepties en voorkeuren van leerlingen ten aanzien van Nederlandstalige en Engelstalige boeken, het verband daarvan met tekstbegrip, en de wensen van zowel leerlingen als docenten met betrekking tot het integreren van Engelstalig lezen in het curriculum. De steekproef omvatte leerlingen uit 3- en 4-vwo, en er werden zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden toegepast. Er is een positieve correlatie gevonden tussen het aantal boeken gelezen in de vrije tijd en het zelfgerapporteerd tekstbegrip, maar enkel bij Nederlandstalige boeken. Daarnaast werd er een positief verband gevonden tussen een aantal verschillende boekengenres en tekstbegrip. Reacties van leerlingen op verschillende manier om Engelstalige werken te implementeren in het Nederlands literatuuronderwijs zijn verdeeld. Wanneer leerlingen verdeeld worden in groepen met verschillende soorten lezers – niet-lezers, Engelse lezers en gemengde lezers –, blijkt dat deze groepen verschillende wensen hebben. Niet-lezers staan over het algemeen negatief tegenover verandering op het gebied van literatuuronderwijs, Engelse lezers lijken het moeilijk te vinden om Engelse boeken los te zien van het vak Engels, en gemengde lezers hebben weinig voorkeur qua taal, maar zien op sommige vlakken wel potentie. Een voorstel voor een overkoepelend vak literatuur wordt bij alle soorten lezers relatief positief ontvangen, al maken ze zich zorgen over de praktische kant. Docenten zien ook mogelijkheden, maar hechten daarnaast veel waarde aan het behoud van onderwijs over de Nederlandse literatuur en cultuur. Deze scriptie biedt waardevolle inzichten in de percepties van leerlingen en docenten op het gebied van het implementeren van Engelse literatuur in het Nederlandse literatuuronderwijs. Het benadrukt de noodzaak van innovatieve benaderingen om jongeren te enthousiasmeren voor literatuur op school.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectDeze scriptie biedt waardevolle inzichten in de percepties van leerlingen en docenten op het gebied van het implementeren van Engelse literatuur in het Nederlandse literatuuronderwijs. Het benadrukt de noodzaak van innovatieve benaderingen om jongeren te enthousiasmeren voor literatuur op school.
dc.titleLiteratuur zonder grenzen: Uitdagingen en mogelijkheden voor Engelse werken in het Nederlandse literatuuronderwijs
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsliteratuuronderwijs; Engelse boeken
dc.subject.courseuuNeerlandistiek
dc.thesis.id20533


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record