Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorRossem, Patrick van
dc.contributor.authorSchäfler, Martina
dc.date.accessioned2023-06-20T00:01:01Z
dc.date.available2023-06-20T00:01:01Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/44013
dc.description.abstractEen groeiend percentage van de Nederlandse bevolking heeft problemen met de mentale gezondheid. Dit speelt met name bij jongeren en jongvolwassenen, terwijl uit tal van wetenschappelijke studies blijkt dat kunst en musea een positieve invloed hebben op het psychische welbevinden van mensen. Kijken naar kunst, creatieve activiteiten en het bezoek aan een museum of kunstgalerie werkt positief op mentaal welzijn. Kwalitatieve en kwantitatieve metingen tonen de reductie van stress, angst- en depressieklachten aan na het kijken naar kunst, maken van kunst of een bezoek aan een kunstteentoonstelling. Ondanks deze positieve impact van kunst en musea op het mentaal welbevinden van mensen, zijn er in Nederland nog maar weinig welzijnsprogramma’s in kunstmusea actief. Met een praktijkgerichte aanbeveling wordt beoogd om hier verandering in te brengen als een mogelijke bijdrage voor het aanpakken van een maatschappelijk probleem.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoEN
dc.subjectKunst en musea hebben een positieve impact op het psychische welbevinden van mensen. Wetenschappelijke studies tonen de reductie van stress, angst- en depressieklachten aan na het kijken naar kunst, maken van kunst of een bezoek aan een kunstteentoonstelling. In Nederland zijn nog maar weinig welzijnsprogramma’s in kunstmusea actief. Met een praktijkgerichte aanbeveling wordt beoogd om hier verandering in te brengen.
dc.titleKunst, musea en mentaal welzijn
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsKunst; museum; kunstgalerie; welzijnsprogramma's; kijken naar kunst; maken van kunst; mentaal welzijn; minder stress; minder angst; minder depressie; Art; museum; art gallery; well-being programmes; looking at art; making art; mental well-being; less stress; less anxiety; less depression;
dc.subject.courseuuKunstgeschiedenis
dc.thesis.id17461


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record