Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKennedy, James
dc.contributor.authorBajramovic, Alen
dc.date.accessioned2022-07-23T00:02:49Z
dc.date.available2022-07-23T00:02:49Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41903
dc.description.abstractDit onderzoek is gericht op de toename van deeltijdwerk onder mannen in Nederland in de periode 1995-2021 en wat hen ertoe bewoog om voor dit type dienstverband te kiezen. Hierbij zal ik aan de hand van formele instituties, zoals de relevante wetgeving, cao’s en voorzieningen met betrekking tot de kinderopvang, en informele instituties ten aanzien van deeltijdwerk onder mannen onderzoeken. De informele instituties die zullen worden behandeld, hebben te maken met de acceptatie van mannen die in deeltijd werken, de gelijke taakverdeling van betaalde en onbetaalde arbeid tussen mannen en vrouwen, de zorgtaken voor kinderen en naasten, de opvattingen ten aanzien van de kinderopvang en de seksesegregatie in het onderwijs en de beroepssegregatie op de arbeidsmarkt. Uit mijn onderzoek is gebleken dat de informele instituties een positieve uitwerking hebben op deeltijdwerk onder mannen. Vooral de instituties omtrent de acceptatie om in deeltijd te werken en de eerlijke taakverdeling hebben veel mannen gestimuleerd om voor deeltijdwerk te kiezen. De formele instituties zijn vooral gericht op de arbeidsparticipatie van vrouwen en zijn relatief succesvol gebleken op dit vlak. Desondanks houden deze formele instituties het anderhalfverdienersmodel in stand, waardoor een gelijke taakverdeling effectief onmogelijk wordt gemaakt, ondanks de voorkeur van een meerderheid van de bevolking voor deze verdeling.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectSinds 1995 kiezen Nederlandse mannen steeds vaker voor een deeltijdbaan. Dit onderzoek richt zich op de formele en informele instituties die hieraan ten grondslag liggen.
dc.titleDe Stille Revolutie: hoe de Nederlandse man steeds minder is gaan werken en niemand die het merkt
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsDeeltijdwerk, mannen, formele instituties, informele instituties, arbeidsparticipatie, betaalde arbeid, onbetaalde arbeid
dc.subject.courseuuGeschiedenis van Politiek en Maatschappij
dc.thesis.id6499


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record