Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorCorduwener, Pepijn
dc.contributor.authorBunt, Lennard
dc.date.accessioned2022-07-23T00:01:55Z
dc.date.available2022-07-23T00:01:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41889
dc.description.abstractNa de Tweede Wereldoorlog heeft Europa een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse politiek. Het grote Europese project dat na de Tweede Wereldoorlog begon had veel economische, maar ook monetaire voordelen voor een klein handelsland als Nederland. Binnen het Nederlandse parlement bestond vanaf de jaren vijftig tot de jaren negentig een Kamerbrede overeenstemming over de noodzaak en het profijt van verdere Europese integratie. Over deze periode wordt verondersteld dat in het parlement een stilzwijgende consensus heerste over de Europese integratie. Deze stilzwijgende consensus zal stand houden tot in de jaren negentig. De komst van de Europese Unie had als gevolg dat het parlement sceptischer werd, met als gevolg dat de stilzwijgende consensus verdween. Echter, wanneer gekeken wordt naar de parlementaire debatten over de Europese monetaire integratie komt een ander beeld van het parlement naar voren. Wanneer het parlement geconfronteerd werd met de politieke realiteit van het integratieproces, liet het parlement zien het niet altijd eens te zijn met de koers van de monetaire integratie. Hoe duidelijker deze Europese realiteit voor Nederland werd in de jaren tachtig, hoe meer sceptische elementen terugkomen in het parlementaire debat. Door het Europese idealisme in het parlement werd de verdere Europese integratie in de jaren zeventig en tachtig nog doorgezet, maar er was in deze jaren geen sprake meer van een stilzwijgende consensus.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectIn de jaren zeventig en tachtig blijken de politieke partijen in het parlement al kritische kanttekeningen hebben geplaatst bij het Europese integratieproces. De Europese consensus heeft in deze periode standgehouden, hoewel er binnen het debat sprake was van een voortdurende scepsis over verdere Europese monetaire integratie. De wortels van het euroscepticisme dat in de jaren 90, en ook tegenwoordig, merkbaar is in de Nederlandse politiek, zijn duidelijk zichtbaar in deze periode.
dc.titleDe historische wortels van het Nederlandse Euroscepsis
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordseuroscepsis; Europese integratie; politieke partijen; monetaire integratie; consensus; Europese monetaire integratie
dc.subject.courseuuGeschiedenis van Politiek en Maatschappij
dc.thesis.id6491


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record