Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributorn.v.t
dc.contributor.advisorDamman, M
dc.contributor.authorHansen, Isabelle
dc.date.accessioned2022-07-21T00:00:39Z
dc.date.available2022-07-21T00:00:39Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41807
dc.description.abstractDit rapport bevat een kwalitatief onderzoek naar de toegankelijkheid van digitale informatie van de Gemeente Veenendaal voor mensen met een beperking. In Nederland geldt sinds 2016 het Verenigde Naties-verdrag (VN) Handicap, dat als doel heeft de positie van mensen met een beperking te verbeteren, zodat zij mee kunnen doen in de maatschappij. Het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap is een onderdeel van het thema inclusie en toegankelijkheid, dat per gemeente wordt opgenomen in een Lokale Inclusie Agenda (LIA). Sinds twee jaar heeft Gemeente Veenendaal ook een LIA. Bij het opstellen van de LIA waren de adviesraden, externe partners en verschillende afdelingen binnen Gemeente Veenendaal betrokken. In deze studie is onderzocht wat LIA-stakeholders beschrijven als belemmeringen voor de toegankelijkheid van digitale informatie van de Gemeente Veenendaal voor mensen met een beperking. Hierbij is gekeken welke mechanismen volgens hen ten grondslag liggen aan belemmeringen van de digitale toegankelijkheid. Deze inzichten geven antwoord op de vraag welke aanpassingen volgens LIA-stakeholders gedaan kunnen worden om de toegankelijkheid van digitale informatie te verbeteren. Aan de hand van semi- getructureerd diepte-interviews zijn 16 respondenten geïnterviewd. Tijdens het onderzoek is een extra kwalitatieve stap genomen waarbij de resultaten uit de interviews geanalyseerd zijn door twee respondenten die hebben geparticipeerd aan het onderzoek; één van deze respondenten is een deskundige op het gebied van digitale toegankelijk en werkzaam bij Gemeente Veenendaal. De belemmeringen die LIA-stakeholders benoemen zijn gebrek aan kennis, bewustwording en beperkte financiële middelen. Er wordt aan Gemeente Veenendaal aanbevolen om eenmaal per jaar aan alle werknemers van Gemeente Veenendaal een interne training over digitale toegankelijkheid te geven om kennis en bewustwording vergroten. Ten tweede wordt aanbevolen dat betrokken afdelingen binnen Gemeente Veenendaal meer gaan samenwerken met elkaar en bewoners met een beperking, zodat er meer vanuit bottom-up strategie wordt geopereerd, in plaats van een top-down strategie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectDit rapport bevat een kwalitatief onderzoek naar de toegankelijkheid van digitale informatie van Gemeente Veenendaal voor mensen met een beperking. Sinds twee jaar heeft Gemeente Veenendaal een Lokale Inclusie Agenda waardoor er in deze studie is onderzocht wat LIA-stakeholders beschrijven als belemmeringen voor de toegankelijkheid van digitale informatie van de Gemeente Veenendaal voor mensen met een beperking. Hierbij is gekeken welke mechanismen volgens hen ten grondslag liggen.
dc.titleAllemaal in Veenendaal! Een kwalitatieve studie naar de toegankelijkheid van digitale informatie van de Gemeente Veenendaal voor mensen met een beperking.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsDigitale toegankelijkheid, informatie, beperking, handicap, inclusie, stakeholders, gemeenten.
dc.subject.courseuuSociology: Contemporary Social Problems
dc.thesis.id5992


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record