Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorKros, Mathijs
dc.contributor.authorBakker, Pim
dc.date.accessioned2022-07-15T00:00:35Z
dc.date.available2022-07-15T00:00:35Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41743
dc.description.abstractOns huidig pensioenstelsel past niet meer bij de samenleving van nu. Om die reden komt er vanaf 2027 een nieuw pensioenstelsel voor heel Nederland. In het huidige pensioenstelsel bouwt 25% van de zzp’ers geen pensioen op en geven bijna alle zzp’ers aan structureel te weinig gespaard te hebben. Dit valt toe te schrijven aan uitstelgedrag, verlamdheid, geen discipline, onderschattingen, differentiatieproblemen en een variabel inkomen. In dit onderzoek wordt gekeken hoe zzp’ers verschillen van werknemers in loondienst met betrekking tot de moeilijkheid van het inschatten van het benodigd pensioen voor later. Daarna wordt gekeken hoe financiële planning en leeftijd hier een rol in spelen. Als laatste worden er vier interviews gepresenteerd om erachter te komen waarom zzp’ers niet/te weinig sparen en hoe dit valt op te lossen binnen de pensioentransitie. Dit onderzoek sluit af met een beleidsadvies om schijn zzp’ers aan te pakken, extra hulp via de KvK te bieden voor mensen die structureel onder de €30.000 per jaar verdienen, kinderen leren een financiële planning te maken en door meer flexibiliteit en fiscale ruimte te bieden voor zzp’ers binnen een pensioencontract.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectHet is een mixed methods onderzoek over de moeilijkheidsgraad van het inschatten van zepers versus werknemers in loondienst. Vervolgens is er met vier interviews hoe zzp'ers meer pensioen kunnen opbouwen binnen de pensioentransitie.
dc.titleDe moeilijkheidsgraad van het inschatten van de pensiongelden. Hoe moeilijk vinden zzp’ers versus werknemers in loondienst het inschatten van hun pensioengelden met het oog op de pensioentransitie?
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsZzp’er; werknemer in loondienst; pensioenen; pensioentransitie; pensioenopbouw
dc.subject.courseuuSociology: Contemporary Social Problems
dc.thesis.id5630


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record