Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorGeeraert, Arnout
dc.contributor.authorVerkaik, Daan
dc.date.accessioned2022-06-30T00:00:44Z
dc.date.available2022-06-30T00:00:44Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41680
dc.description.abstractUit verschillende onderzoeken blijkt dat in de lagere regionen van het amateurvoetbal, ook wel de kelderklasse genoemd, grote, maar vooral ook kleine misstanden op het wedstrijdformulier onvermeld blijven. Misstanden op het voetbalveld kunnen leiden tot minder spelplezier en zelfs mentaal letsel. Eerdere onderzoeken naar het onvermeld blijven van misstanden op het wedstrijdformulier zijn vooral ingegaan op de factoren voor verenigingen om misstanden niet te melden. Dit is gek, omdat de clubscheidsrechter en niet de club, verantwoordelijk is voor zowel het geven van straffen bij incidenten als het melden van die incidenten bij de KNVB. De centrale onderzoeksvraag is dan ook: Op welke wijze leven clubscheidsrechters de opgestelde regelgeving van de KNVB in het senioren amateurvoetbal na? En welke motieven spelen daarin een rol? Door dit inzichtelijk te maken is een bijdrage geleverd aan de kennis op dit gebied van de relevante stakeholders binnen de beschreven context. Daarnaast zijn er beleidsvoorstellen gedaan om de naleving te verbeteren. Om de centrale onderzoeksvraag te beantwoorden zijn semi-gestructureerde interviews afgenomen bij clubscheidsrechters. Door gebruik te maken van deze kwalitatieve onderzoeksmethode konden de clubscheidsrechters vragen op hun eigen manier interpreteren en werden sociaal wenselijke antwoorden zoveel mogelijk vermeden. Uiteindelijk zijn er elf interviews afgenomen bij clubscheidsrechters van acht verschillende verenigingen. De clubscheidsrechters zijn beschreven als front-line workers en zo zijn de antwoorden met betrekking tot discretionaire ruimte en naleving geanalyseerd en vervolgens geplaatst binnen de verschillende benaderingen van het kader van de ambtelijke rationaliteit. De ambtelijke rationaliteit is erg toepasbaar voor onderzoeken naar regeltoepassing. Uit de resultaten blijkt dat het merendeel van de clubscheidsrechters de grenzen opzoekt van de discretionaire ruimte. Ook heeft bijna de helft van de clubscheidsrechters niet alle rode kaarten altijd gemeld. De cultuur van een voetbalwedstrijd in de B-categorie, de administratieve druk en het gebrek aan anonimiteit van clubscheidsrechters zijn de voornaamste motieven om de regelgeving niet na te leven. Om de naleving van de regelgeving te verbeteren zijn verschillende aanbevelingen gegeven zoals een bewustwordingscampagne voor clubs en de clubscheidsrechters, een extra controle vanuit de teams en een manier om de anonimiteit te waarborgen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectEen onderzoek naar de naleving van de regelgeving door clubscheidsrechters in het amateurvoetbal in Nederland.
dc.titleIn de geest van de wedstrijd fluiten
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsClubscheidsrechter; Verenigingsscheidsrechter; KNVB; Regelgeving; Naleving; Discretionaire ruimte; Front-line worker; street-level bureaucrat; ambtelijke rationaliteit
dc.subject.courseuuSports Policy and Sports Management
dc.thesis.id4795


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record