Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorCopier, Laura
dc.contributor.authorHogewerf, Sil
dc.date.accessioned2022-06-24T00:00:44Z
dc.date.available2022-06-24T00:00:44Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41666
dc.description.abstractIn dit onderzoek is onderzocht hoe trans mensen worden gerepresenteerd in Europese reality- televisie. Om dit te onderzoeken is er een close-reading uitgevoerd van het Nederlandse programma Hij is een Zij en het Vlaamse programma M/V/X. Tijdens de analyse is er gekeken welke verhalen er verteld worden door de deelnemers van de programma’s en door hun omgeving. Hierbij is gebruik gemaakt van zes dominante scripts welke ontwikkeld zijn door Mariecke van den Berg en Mir Marinus en twee tropes welke ontwikkeld zijn door Austin H. Johnson. De dominante scripts en tropes representeren niet alle soorten trans mensen, maar slechts een beperkte groep. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Hij is een Zij en M/V/X de representatie verbreden ten opzichte van de dominante scripts en tropes, maar dat ze de representatie slechts beperkt verbreden. De programma’s dragen hierdoor beiden alsnog bij aan het beeld dat trans zijn bepaald wordt door het ondergaan van een medische transitie. Daarnaast is er een vergelijking gemaakt tussen de twee programma’s. Hierbij is er gekeken naar welke verhalen er verteld worden en naar de wijze waarop dit gebeurt. De vorm van de programma’s en de mogelijke invloed van lokale contexten zijn hierbij meegenomen. Hieruit bleek dat de programma’s in vorm van elkaar verschillen, maar dat er overlap is in de vertelde verhalen. Ondanks deze overlap bleek echter ook dat lokale contexten een rol spelen in de representatie van trans mensen. Dit laat zien dat er weliswaar dominante verhalen zijn in de representatie van trans mensen welke in meerdere landen worden gevolgd, maar dat lokale contexten alsnog zorgen voor lokale verschillen in representatie.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.language.isoNL
dc.subjectEen onderzoek naar de representatie van transgender mensen in de Europese reality-programma’s Hij is een Zij en M/V/X aan de hand van dominante trans scripts en tropes.
dc.titleDe transitie naar een brede representatie: Een onderzoek naar de representatie van transgender mensen in de Europese reality-programma’s Hij is een Zij en M/V/X
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsRepresentatie; Transgender; Televisie; trans scripts; reality-televisie; tropes
dc.subject.courseuuFilm- en Televisiewetenschap
dc.thesis.id4632


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record