dc.description.abstract | In dit onderzoek is er gekeken naar eetkeuzes bij impulsiviteit als karaktereigenschap,
(chronisch) lijnen en het effect van priming items over lekker eetgedrag hierop. De
verwachting was dat deelnemers met een impulsief karakter die lijnen (in de controle
conditie) meer ongezonde eetkeuzes maken en dat zij tevens een hoger BMI hebben.
Hiernaast is de hypothese gesteld dat in de priming conditie vooral niet-impulsieve lijners
meer ongezonde eetkeuzes maken. Een internet experiment heeft na de priming of controle
conditie bij mensen met een normaal gewicht of hoger, de motivatie om lekker te willen eten
gemeten. Dit gebeurde door middel van een gedwongen keuze methode waarbij foto's van
voedselitems varieerden in hoge of lage calorische waarde. Zoals verwacht maken vooral
impulsieve lijners meer ongezonde eetkeuzes en hebben zij een hoger BMI. Wanneer niet-
impulsieve lijners geprimed worden met items die gedachten over lekker eetgedrag aansturen,
maken ook zij meer ongezonde eetkeuzes. Concluderend kan er gesteld worden dat dit
onderzoek nieuw inzicht geeft in hoe eetgedrag beïnvloed wordt, en wie er met of zonder
priming items over lekker eetgedrag gevoelig zijn voor ongezonde eetkeuzes. | |