Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorvan Es, M
dc.contributor.advisorLange, C
dc.contributor.authorMetwally, L.F.
dc.date.accessioned2021-08-29T18:00:17Z
dc.date.available2021-08-29T18:00:17Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/41325
dc.description.abstractIn dit onderzoek kijk ik naar de opkomst van de islamitische psychologie (IP) in Nederland en wat deze opkomst ons kan vertellen over de geloofsbeleving van moslims. Ik heb interviews afgenomen met vier psychologen die de term islamitische psychologie hanteren en twee cursusleiders die een cursus aanbieden in islamitische psychologie. Deze interviews heb ik aangevuld met de analyse van verschillende boeken, webpagina's en sociale media pagina's over islamitische psychologie. Islamitische psychologie is een opkomend fenomeen wat onderdeel lijkt te zijn van een grotere overkoepelende beweging die de islam en psychologie probeert te verenigen. De term islamitische psychologie is nog erg in ontwikkeling waardoor er een zoektocht gaande is naar de definitie en de invulling van IP. De ontwikkeling van de islamitische psychologie laat verder zien hoe sommige moslims zich voorzien in de hedendaagse behoeftes rondom self-care en zich onder andere bezighouden met de zoektocht naar het authentieke zelf. IP laat echter ook zien hoe sommige moslims hun eigen religieuze plek proberen te creëren in een seculariserende omgeving of post-seculiere samenleving. Inzicht in het fenomeen islamitische psychologie werpt daarom ook een nieuw licht op bredere sociologische vraagstukken zoals secularisatie en een post-seculiere samenleving, religieuze reveilbewegingen en de zoektocht naar het authentieke zelf en hoe deze theorieën samen kunnen komen.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent680654
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleDe opkomst van de islamitische psychologie in Nederland: Een onderzoek naar wat de opkomst van de islamitische psychologie ons kan vertellen over de geloofsbeleving van moslims in Nederland.
dc.type.contentMaster Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsislamitische psychologie, geloofsbeleving, religiewetenschap, sociologie van religie, secularisatie, post-seculiere samenleving, authentieke zelf, self-care, religieus reveil, islam, moslims
dc.subject.courseuuReligie en Samenleving


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record