Show simple item record

dc.rights.licenseCC-BY-NC-ND
dc.contributor.advisorLambalgen, Rianne van
dc.contributor.authorJager, S.J. de
dc.date.accessioned2021-08-09T18:00:26Z
dc.date.available2021-08-09T18:00:26Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://studenttheses.uu.nl/handle/20.500.12932/40681
dc.description.abstractOm in onze huidige kennismaatschappij kritisch naar technische systemen te kunnen kijken, moeten wij meer weten over hoe ze werken. Door computationeel denken in het onderwijs aan te leren, wordt een fundering voor kunstmatige intelligentie gelegd. In deze scriptie wordt onderzocht hoe een aantal bestaande methoden voor het basisonderwijs computationeel denken bij de leerlingen aanleert en worden ze met elkaar vergeleken. De onderzoeksvraag die voor dit literatuuronderzoek is opgesteld, luidt : “Welke eigenschappen van computationeel denken zijn belangrijk in het onderwijs en hoe worden deze door de huidige methoden geïmplementeerd wanneer gekeken wordt naar de beschreven methode?”. Uit een vergelijking van verschillende definities van computationeel denken blijkt dat de meta-analyse van Selby en Woollard (2013) vijf belangrijke eigenschappen noemt, namelijk: abstract denken, in stukjes denken, algoritmisch denken, evalueren en generaliseren. Uit een kwalitatieve analyse van de methoden ‘Programmeren in het PO’, ‘Bomberbot’ en ‘Codekinderen’, waarin gekeken werd naar deze vijf eigenschappen, blijkt dat al deze methoden werken aan computationeel denken in het basisonderwijs. Er valt echter niet te zeggen welke methode dit meer of minder doet, aangezien de eigenschappen niet tegen elkaar op te wegen zijn en de methoden allemaal verschillende cognitieve leertheorieën toepassen als manieren om de leerstof aan de leerlingen aan te bieden. Het is dus afhankelijk van de klas en leerkracht welke methode het beste computationeel denken aan die leerlingen leert.
dc.description.sponsorshipUtrecht University
dc.format.extent270939
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isonl
dc.titleComputationeel denken in het basisonderwijs: Een analyse van de methoden ´Programmeren in het PO´, ´Bomberbot´ en ´Codekinderen´ op eigenschappen van computationeel denken in het basisonderwijs.
dc.type.contentBachelor Thesis
dc.rights.accessrightsOpen Access
dc.subject.keywordsComputational thinking, computationeel denken, onderwijs, kunstmatige intelligentie, lesmethoden, cognitieve leertheorieën
dc.subject.courseuuKunstmatige Intelligentie


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record